Дянков уволнен, Дончев става министър на финансите
Дянков уволнен, Дончев става министър на финансите / Sofia Photo Agency, архив

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставка. Премиерът Бойко Борисов я прие и предлага парламентът да одобри за финансов министър Томислав Дончев, който ще продължи да отговаря и за усвояването на средствата от ЕС. За вицепремиер Борисов предлага министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Уволнението на Дянков се свързва най-вече с неговата позиция по изплащане на евросубсидиите за земеделските производители. На 8 февруари в НС Дянков заяви, че парите ще бъдат платени на два транша през март и април и че той няма да се поддаде на натиск те да бъдат изплатени до края на февруари. Зърнопроизводителите обявиха, че започват масови протести и ще блокират центъра на столицата за седмица. Това заедно с протестите срещу високите сметки за ток и парно явно постави премиера в много трудна ситуация и той реши да уволни Дянков, като същевременно се взе решение евросубсидиите за земеделците да бъдат изплатени до 22 февруари.

Малко след като бе уволнен Дянков изпрати благодарствено писмо на премиера Борисов. „Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи. Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще", обещава Дянков.

Не закъсня и реакцията на политици и икономисти за оставката на финансовия министър.

Подаването на оставката на финансовия министър Симеон Дянков е положителна промяна и сме доволни от случилото се. Това коментираха неофициално представители на ГЕРБ пред DarikFinance.bg. Те не пожелаха да уточнят конкретната причина за оставката на Дянков, но по думите им новината се приема спокойно и твърденията за оставка на правителството са пресилени.

Депутатът от левицата Румен Овчаров определи уволнението на Дянков като изключително опасно, защото очевидно показва, че Бойко Борисов няма да се спре пред нищо, включително пред това да дестабилизира финансово държавата, само и само да се спаси и остане на власт.

Позицията на Движението за права и свободи е, че трябва да има оставка на целия кабинет на Бойко Борисов и консултации при президента, за да приеме той функциите си за назначаване на служебен кабинет и предсрочни избори през април тази година. Позицията сподели пред Дарик народният представител от партията Йордан Цонев. Той определи Дянков като "бушон" в инсталацията на кабинета "Борисов" и допълни, че хората, които протестират, искат правителството да подаде оставка.

Според съпредседеталя на Синята коалиция Мартин Димитров смяната на един министър е по-скоро кризисен пиар, който не дава отговор на един проблем, а като цяло това не би довело до нищо добро. Другият съпредседател на синьото обединение Иван Костов определи хода със смяната на Дянков като „паническо жертвоприношение". Костов и Димитров настояха министър-председателят да подаде оставка и да бъде сформирано експертно правителство.

Атака" поиска оставката на правителство и предложи протестиращите да се включат в съставянето на експертен кабинет. Националистите внасят в парламента уведомление, че започват подписка с искане за провеждане на референдум.

Даниел Вълчев от "България на гражданите" и бивш министър на образованието смята, че с оставката на финансовия министър Симеон Дянков нищо значително не се е случило. Според него ако има предсрочни избори, то това означава, че управляващата партия се е провалила, а това не е добро за една страна.

Като „много смущаваща" определи новината за оставката на Симеон Дянков заместник-министърът на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев Любомир Дацов от НДСВ. Според него грешка на Дянков е това, че не е взиман постепенно дълг, който да позволи да бъдат изплатени натрупалите сега плащания към зърнопроизводителите.

Дългосрочно това, което финансовият министър Симеон Дянков е сбъркал, е, че е забавил мерките за свиване на дефицита, коментира пред Дарик Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч".

Симеон Дянков е изкупителна жертва, смята икономистът Владимир Каролев. Той е категоричен, че икономисти са критикували досегашния финансов министър. Каролев припомни, че Дянков не е успял да стартира истинска пенсионна реформа. Критика на икономиста към Симеон Дянков е, че въпреки предизборното обещание на ГЕРБ, че няма да увеличават данъците, те са се съгласили на „натиска на синдикати и популисти" и са увеличили осигуровките, въвели са нов данък върху лихвите по депозити, не са намалили почти никакви регулации за бизнеса, а по думите на Каролев много бизнеси се оплакват от политически натиск и корупция от страна на герберски структури. Проблемът у нас не е в цените на тока, а в това, че през последните три години и половина са загубени 400 000 работни места, каза Каролев. Според него призивите за национализация на ЕРП-тата на фона на протестите срещу високите сметки за ток са пълен абсурд.