Психично болни извършили две убийства за денонощие
Психично болни извършили две убийства за денонощие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Две битови убийства са разкрили само за броени часове великотърновските криминалисти.

44-годишен психично болен мъж е пребил до смърт приятеля си в горнооряховското село Драганово. Вчера около 16.10 ч. в полицейското управление в Горна Оряховица е получен сигнал за намерен труп на 42-годишен мъж в къща в селото. На мястото незабавно е изпратен полицейски екип, дежурна оперативна група и съдебен лекар. Тялото е открито в една от стаите в дома на 44-годишен мъж.

По-младият мъж, който живеел с майка си, излязъл предната вечер и й казал, че отива до дома на приятеля си, с когото често се събирали, за да се черпят. След като на следващия ден той не се прибрал, майка му решила да го потърси. В жилището на приятеля му жената се натъкнала на тялото на сина си.

Малко по-късно е открит и домакинът, който е с тежко психично заболяване. Той бил настанен за лечение в дома за психично болни в с. Церова Кория, откъдето избягал преди около два месеца.

Прибрал се в къщата си в Драганово, където живеел сам. Същата вечер на гости му дошъл по-младият мъж. Почерпили се солидно с алкохол, след това се скарали. Домакинът ударил няколко пъти гостенина си, след това го съборил на земята и започнал да го рита. На сутринта се върнал отново в Церова Кория, където бил намерен и задържан от полицейските служители.

При аутопсията е установено, че причина за смъртта на жертвата е мозъчен кръвоизлив, причинен от нанесените удари с крак.

Психично болният мъж е привлечен в качеството на обвиняем, с негово участието е проведен следствен експеримент. С постановление на Окръжната прокуратура мъжът е задържан за срок до 72 часа. Той е регистриран за кражби и е настаняван за принудително лечение.

Още едно убийство е станало в рамките на няколко часа. Снощи около 21.30 ч. в полицейското управление в Павликени е получен друг сигнал за намерен труп на 64-годишен мъж в жилището му в с. Лесичери, с видими следи от насилие. На мястото незабавно е изпратен полицейски екип. Извършен е оглед от дежурна оперативна група, при който са установени няколко прободни рани в сърцето, нанесени с нож. Оръжието на престъплението е намерено близо до тялото.

От полицията са установили, че извършител на тежкото престъпление е 40-годишният син на убития, който посегнал на баща си след скарване. Причината за смъртта е кръвозагуба, вследствие на нанесените прободни рани, които са засегнали сърдечната област. В хода на разследването станало ясно още, че вследствие на огнестрелно нараняване, преди повече от 20 години, синът е получил психически увреждания, вследствие на което е бил поставен под запрещение. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното убийство. С постановление на Окръжна прокуратура-Велико Търново е задържан за срок до 72 часа.

Други новини от Велико Търново