НИМ показва само 1% от антиките, пази в складовете си 600 000 експоната
НИМ показва само 1% от антиките, пази в складовете си 600 000 експоната / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Човешки органи, злато, сребро и древни каменни котви се пазят в трезорите на Националния исторически музей. Само 1% от антиките, които НИМ притежава, са изложени. Едва 6000 експоната са показани в музея, а 600 000 стоят заключени в складовете му, съобщава в.„Телеграф”.

В специални съдове се пазят органите на известни личности. Мозъкът и сърцето на писателя Венко Марковски например стоят в склад в стъкленици. Култът към определени политически лидери и писатели в миналото наложил практиката да се съхраняват техните органи в стъкленици, пълни с формалин.

„Музеят събира артефакти, той не е създаден за неща, създадени от природата. Затова се разделих с мощите на Св. Йоан Кръстител и Св. Николай Чудотворец, които бяха открити в Созопол”, коментира директорът на музея Божидар Димитров.

В хранилищата лежат и много златни и сребърни предмети. Съхраняват се и немалко икони, но не могат да бъдат изложени, защото изискват голямо пространство. Над 700 000 монети лежат в трезорите на Историческия музей. „Много ми се иска като по цял свят да направим един голям нумизматичен кабинет, за да ги изложим”, споделя още историкът.