Опозицията поиска по-голям ресурс за ББР за кредитиране на малкия и среден бизнес
Опозицията поиска по-голям ресурс за ББР за кредитиране на малкия и среден бизнес / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До края на годината ще фалират още 40 000 малки и средни предприятия. Това заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова по време на дебатите по Бюджет 2013 г. Манолова настоя за увеличаване на размера на парите, с които Българската банка за развитие може да предостави кредити на предприятията и да подпомогне състоянието им.

До края на тази година ще фалират още 40 000 малки и средни предприятия, като средно на тримесечие през тази година фалитите на малки и средни фирми са 25 000, каза Манолова и накара колегите си да си представят какво е състоянието на българския бизнес в резултат на настоящото управление. Тя цитира данни, според които лошите и преструктурираните кредити възлизат на 26 на сто от общия обем на кредитите, които са получили малки и средни предприятия.

Народната представителка от левицата Корнелия Нинова пък се позова на проучване на Европейската комисия, в което се казва, че България е на първо място в ЕС по отказани кредити на малки и средни предприятия. През 2008 година отказаните кредити са били 3 на сто от поисканите, а през 2011-а вече са 35 на сто, допълни тя.