Кметът на Свищов напуска СДС
Кметът на Свищов напуска СДС / снимка: община Свищов

Кметът на Свищов Станислав Благов обяви пред Дарик, че напуска СДС с болка и гняв, защото е възмутен от начина, по който ръководството на СДС се саморазправя със своите депутати. В интервю за „Денят" на Дарик Благов подчерта, че хората на „Раковска" 134 са действали безцеремонно и арогантно.

Той потвърди, че ще участва в края на седмицата в Пловдив в планираната среща на напуснали и изключени от синята партия, където се очаква да бъде обявено създаването на съюз „Единство". Фракция, учредена още през октомври от Мартин Димитров и Надежда Нейнски, която обаче ръководството на СДС отказа да регистрира.

„Ние в Свищов винаги сме мислили за перспективното развитие на СДС. Тогава, когато се изгонват хора доказали се с безупречна репутация, не намирам смисъл да остана в нещо, което в последните месеци показа, че се е разминало с онези принципи на морал, в който вярваха милиони хора преди 23 години", заяви той пред Дарик.

„Не хвърлям камък срещу партията, защото няма как да искаш да си отиде нещо, в което си вярвал, и продължаваш да вярваш, но отказвам да бъда част от всичко, което се случва. Партия, която изяжда своите деца, няма как да бъда в нея", допълни Благов.

„Аз заявих, че това ръководство трябва да си отиде, но то няма да стори това нещо. Очевидно, че то е подвластно. То просто иска малко власт. Никога не е управлявано СДС по такъв абсурден начин", коментира още той.

Пред Дарик Благов заяви още, че не е необходимо Синята коалиция да бъде рестартирана, защото „тя съществува в мечтите на хората, във вярата на тези повече от милиони хора, които изпълваха площадите и няма как да бъде заличена, аз съм убеден в това и знам, че тази политика има бъдеще".

Синята организация в крайдунавския град, която е една от най-големите в страната, първа се обяви срещу действията на партийното ръководство.

Преди седмица Националният съвет на десницата отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната от СДС. Веднага след това решението си да се оттегли от партията взе и евродепутатът и бивш неин лидер Надежда Нейнски. Малко по-рано днес депутатът Цветан Костов също напусна партията заради нейния „комунистически тип", както сам той я нарече.