И Цветан Костов напуска СДС
И Цветан Костов напуска СДС / Sofia Photo Agency, архив
Цветан Костов напуска СДС
59333
Цветан Костов напуска СДС
  • Цветан Костов напуска СДС

Депутатът от "Синята коалиция" Цветан Костов напуска СДС заради несъгласие с политиката на новото ръководството, обяви пред Дарик той.

Аргументите му за взетото решение: „Аз взех трудно това решение, може би е едно от най-трудните в живота ми. Считам себе си за консенсусен човек, търсих диалог вътре в партията, възможности за изглаждане на противоречия, но се убедих, че това е мисия невъзможна. Разривът между мен и Емил Кабаиванов и хората около него е необратим. Що се отнася до мотивите, те не са един и два. Надали има въпрос, по който да имам сходни мнения с тези хора. Най-важното е дълбокото ми несъгласие с политиката, която води ръководството. Не мога да приема и болшевишкия стил, който е наложен в ръководството на партията. Набързо бяха разформировани младежкият и женският съюз. Започна се търсене на врага с партиен билет, преследване и гонене на всеки, който си позволява по-различно мнение от официалното, от това на ръководството".

Ако до вчера СДС бе символ на демократичните процеси у нас, днес се превърна в партия от комунистически тип, в каквато аз не бих могъл да членувам.

- Цветан Костов

Преди дни партията напусна Надежда Нейнски. През юни Найден Зеленогорски пък се присъедини към проекта на Меглена Кунева. От партията заради нежелание да внесат синята кандидатура за член на КС бяха изключени Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров. А Михаил Михаилов от сините депутати също вече не е член на СДС, тъй като две години не плащал членски внос.