“Вратица” Враца – от “добър пример” до “тъжна картина”
“Вратица” Враца – от “добър пример” до “тъжна картина” / Дарик Враца
“Вратица” Враца – от “добър пример” до “тъжна картина”
54702
“Вратица” Враца – от “добър пример” до “тъжна картина”
  • “Вратица” Враца – от “добър пример” до “тъжна картина”

"Само година мина от момента, когато искахме да дадем "Вратица" Враца като добър пример за работа в този тежък сектор "Текстил" и предприятието вече е "тъжна картина"", заяви днес във Враца изп.секретар на КНСБ Николай Недев.

Ръководството на конфедерацията бе във Враца за провеждането на отчетна конференция на местните структури за пет годишен период. В същото време представили на КНСБ са посетили две предприятия в града- "Тролейбусен транспорт" и "Вратица" Враца. Първото бе обявено като дружество за пример по отношение на колективен трудов договор, на допълнителни трудови придобивки, на добри взаимоотношения работодател - служители и др.

Във "Вратица" положението е трагично, според КНСБ. "Миналата година бяхме тук само ден след смяната на предишното ръководство, при което се спазваха всички изисквания определени със закон и касаещи трудовите правоотношения", обявиха синдикалистите. Колективният трудов договор подписан от предишното ръководство, е изтекъл през февруари. Още през ноември от страна на КНСБ е поискана информация от настоящето ръководство за състоянието на фирмата, за да може да се подготви нов трудов договор, но до сега подобна информация не е предоставена. От фирмата са престанали да изплащат допълнителните договорени преди това пари за храна, не се предоставя работно облекло, обувки.

"Работниците ходят със скъсани обувки, бяхме в предприятието докато валеше и становете бяха покрити с найлон, за да не стане късо съединение", разказаха от КНСБ. "Хората са на ръба на оцеляването". Последната противозаконна стъпка, предприета на новото ръководство, е намаляване на основното месечно възнаграждение с 20 до 40 % , в зависимост от заеманата позиция.

Заплатата в предприятието е равна на минималната за страната. "Подобна стъпка е противозаконна - не може да намаляваш с 20 % заплата от 290 лв.", заяви Николай Недев. Той обяви, че вече са сезирали устно "Инспекцията по труда", а този следобед ще го направят и писмено.

Според издадената заповед за намаляване на заплащането пише, че причината е в "ниската производителност и недобрата организация на труда". "Организацията на труда е задължение на мениджмънта на предприятието, обясни и К.Тачева, зам. председател на федерация "Лека промишленост" в КНСБ. В това предприятие "Вратица" в момента изобщо не се знае каква ще е организацията на труда, кой кога ще е на работа, какви са трудовите норми, какви са разценки...

Заради трагичното състояние на "Вратица" и некомпетентността на новото ръководство, от КНСБ ще поискат среща със собственика - холдинг "Доверие".

В същото време до дни ще се внесе колективен трудов иск, подготвят се и протестни действия.