/ iStock/Getty Images
Районният съд във Враца осъди врачанска фирма да заплати 24 756 лева на държавата, представлявана от областния управител Стефан Красимиров, заради използването на имот, държавна собственост, в периода 2017-2022 г. без основание (договор за предоставяне), съобщиха от Областната администрация.  

В края на миналата година комисия от Областната администрация, при планова проверка на фактическото състояние на недвижими имоти - частна държавна собственост във Враца,  установи, че имоти в сградата на бившия изчислителен център в града се държат без правно основание от фирмата, припомнят в съобщението.

Съдят естонски гражданин за банков трансфер за над 29 000 лв. от компютърна измама

Имотите бяха иззети със заповед на областния управител Стефан Красимиров, а по-късно той заведе дело в съда за неоснователно обогатяване на фирмата. В решението си съдът намира за безспорно, че собствеността на имотите е държавна, а фирмата е ползвала помещения и паркоместа, без да са предоставени по съответния ред.

Така държавата е била лишена от възможността да ги ползва или отдава под наем, което води до обогатяване на ответника и загуби за ищеца. По тези причини искът е уважен в пълен размер.

Фирмата трябва да плати и лихвите върху присъдената сума, уточняват от Областната администрация. Решението на Районния съд може да се обжалва в двуседмичен срок пред Врачански окръжен съд.
БТА