Тържествата във Видин започват тази вечер
Тържествата във Видин започват тази вечер / Дарик Враца - архив

На 26 октомври, когато Църквата тържествено отбелязва паметта на св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец, град Видин чества своя небесен покровител. Тържествата по отбелязването на храмовия празник на видинската катедрала започват още тази вечер в 17:00 ч. с тържествена вечерна служба, с петохлебие и освещаване на празнично коливо в чест на св. Димитър Солунски.

По време на вечерното богослужение, ще бъде извършено монашеско пострижение.

Гости на тържествата във Видин, ще бъдат величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир „Успение Богородично“, архимандрит Филип, представител на Руския патриарх в София, Анатолий Патапов, председател на Дружество „Русия-България“, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация, Елена Приходко и Първи секретар на посолството в София на Руската Федерация.

На 26 октомври, светата Литургия ще започне в 8:30 ч. в храма „Св. вмчк Димитрий Солунски“ , която ще оглави видинският митрополит Дометиан, в съслужение с духовници от епархията и гости.

 

След светата Литургия, ще бъде благословено празнично коливо и ще се проведе литийно шествие от храма до площад „Бдинци“, където ще се проведе гражданско тържество организирано от Община Видин.