/ Istock
Предадоха на съд жена за длъжностно присвояване за над 600 000 лева във Враца, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемата от 2003 г. е работела като счетоводител на трудов договор с фирма. В длъжностното си качество тя отговаряла за цялостната дейност на счетоводството, за съставянето на балансите и счетоводните отчети, за спазване на законността при осъществяване на имуществените и паричните операции.

8 г. затвор за счетоводителка, присвоила 1,6 млн. лв. от две фирми в Димитровград

От създаването на дружеството тя била негов единствен счетоводител, изпълнявайки и функциите на касиер. Управителят на фирмата е имал безрезервно доверие към своя служител, разчитал на нейната лоялност и компетентност при организация на финансовата част на бизнеса му.

С течение на времето фирмата сее  утвърдила като водеща компания на пазарите, на които е работела. Обаче възходящата тенденция в развитието на фирмата била окончателно преустановена през 2017 и 2019 г., когато нейното финансовото състояние се влошило.

Това принудило нейният управител да взема заеми от банки и приятели, за да не спре нейната дейност. Търсейки причините за тези трудности, той е проявил по-задълбочено внимание върху дейността на счетоводителката.

Той е възложил извършване на вътрешен одит на счетоводната отчетност на фирмата за периода 2011-2020 г., при който били разкрити тежки нарушения на финансовата дисциплина, допуснати от материално отговорно лице.

Било е установено, че тя присвоявала средствата на дружеството, като напълно съзнателно, целенасочено и трайно осъществявала системни нарушения на служебните си задължения, които предизвикали негативно влияние върху цялостната му дейност.

Констатирани са и начините, по които тя се е разпоредила в собствена полза без разрешение на работодателя с паричните средства на дружеството.

Освен ежемесечно превеждане в своя лична банкова сметка, тя периодично теглила различни суми на каса от сметка на фирмата без знанието и позволението на управителя, които не отчитала по надлежния ред и пряко присвоявала. С действията си обвиняемата причинила на дружеството имуществена вреда в особено големи размери.

Впоследствие той е прекратил трудовото правоотношение с нея и инициирал образуване на гражданско дело с цена на иска 679 855,13 лева. Тази стойност представлява сборове от неправомерно отклонени, изтеглени и получени от нея средства.

Стартира дело срещу счетоводителка, присвоила милиони от фирми в Димитровград

В рамките на производството между страните е била подписана спогодба, с което ответницата е признала, че дължи на фирмата въпросната сума и направени разноски по делото в размер на 46 324,21 лева.

Тя се е задължила да ги изплати за срок от 180 месеца, но е внесла само няколко вноски на стойност 10 500 лева. След това тя е преустановила окончателно плащанията.

Това принудило мъжа да образува изпълнително дело срещу бившия счетоводител на фирмата, а впоследствие и да подаде сигнал до прокуратурата за извършените от нея злоупотреби.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня