Полицаи, археолози и кметове се вдигнаха срещу иманярите
Полицаи, археолози и кметове се вдигнаха срещу иманярите / ОД на МВР - Видин

Стартът на археологическия сезон в античния град Рациария  край видинското село Арчар бе повод за работна среща в местния полицейски участък в селото. В нея взеха участие полицаи, археолози и кметове, а инициативата бе на старши комисар Янко Янколов – директор на Областната дирекция на МВР във Видин. В разговорите участваха старши комисар Янко Янколов – директор на областната дирекция на МВР-Видин, главен инспектор Мартин Марков – началник сектор „Охранителна полиция” в РУ-Видин,  доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН – ръководител на археологическите разкопки, Фионера Филипова – директор на РИМ - Видин, кметовете на община Димово и село Арчар – Лозан Лозанов и Венелин Атанасов.

Десет полицейски служители от участъка в с. Арчар се грижат за сигурността на жителите от общо 15 села и един град. Обслужваната от тях територия включва и пределите на античния град Рациария в землището на селото. Към момента иманярските набези имат епизодичен характер, уточни старши инспектор Деян Цолов – началник на участъка.

За последните пет месеца униформените са провели седем специализирани полицейски операции и множество проверки. В момент на извършване на незаконни изкопни дейности в античния град са заловени петима местни жители, които използвали кирки, лопати и металотърсачи. Броят на образуваните досъдебни производства в РУ-Видин срещу иманяри, от февруари до юли т.г., е четири. Старши комисар Янко Янколов увери археолозите, че през следващите седмици полицейските проверки ще зачестят.

Действията на служителите на реда срещу иманярските набези нямат кампаниен характер, те са целенасочени и постоянни, бяха категорични от полицията. Доц. д-р Здравко Димитров изрази здоволство от предприетите действия от община Димово по осигуряване на целодневна охрана на проучваната територия от обекта. Старши комисар Янколов и главен инспектор Марков посетиха античния град, на място бяха запознати с целите и очакванията на специалистите от работата им през настоящия археологически сезон.