Подписаха договор за продължаването на водния цикъл във Враца
Подписаха договор за продължаването на водния цикъл във Враца / Дарик Враца

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Враца Калин Каменов днес подписаха договор за безвъзмездно финансиране на втората фаза от Интегрирания проект за воден цикъл на Враца. По него министерството на околната среда и водите, чрез Оперативна програма “Околна среда”, предоставя 80 милиона лева на община Враца за довършване на този, както го нарече министър Василева “изстрадал и изстрадан проект”. Тя припомни, че фазирането е постигнато с личните усилия на премиера Бойко Борисов.

“С подкрепата лично на премиера, на вицепремиера Дончев, на цялото правителство, започнахме преговори с Европейската комисия, за да осигурим възможност от втория програмен период да бъде завършен този проект. Постигнахме успех в преговорите и съгласие от Европейската комисия проектът да бъде фазиран. Самата Европейска комисия излезе с решение през август тази година. Мисля, че това наистина беше голям успех на правителството, защото спасихме Община Враца от реален фалит” – каза министър Василева.

Ако усилията на правителството не бяха дали резултат, Община Враца трябваше да върне в европейския бюджет вложените вече близо 40 милиона лева. Другият вариант бе Община Враца да осигури необходимите 80 милиона лева, за да се довърши проектът. Кметът на Враца благодари на министър Василева за оказаната подкрепа от правителството.

“Изключително съм благодарен на министър Василева и на всички останали министерства, които ни помагат от правителството – и на регионалното министерство, и на земеделието. Защото без добрата ни екипна работа нямаше как да се стигне до приключване на първа фаза и достигане на подписване на договор за фазиране в сегашния момент. Знам че с подписването на днешния договор ние приемаме много сериозно предизвикателство и в много кратки срокове трябва да завършим изпуснатото, ненаваксаното, но аз съм сигурен, че ще успеем” – заяви кметът на Враца Калин Каменов.

В рамките на втората фаза ще бъде изградена и рехабилитирана още 36 км В и К-мрежа в градската част. Ще се извърши и реконструкцията на два магистрални водопровода, които доставят вода на Враца от язовир „Среченска бара“. В първата фаза от проекта работата по тях беше блокирана, защото азбестоциментовият водопровод нямаше законноустановен сервитут.  Сега подробният устройствен план е готов и са осигурени средства за обезщетения на собствениците. Ще се извърши и пълното обновяване на пречиствателната станция за отпадни води с ново механично и електрооборудване, изграждане на нови и обновяване на стари сгради и съоръжения.

Осем са фазираните проекти по Оперативна програма "Околна среда" и са на обща стойност 236 милиона лева. С възможността те да бъдат довършени със средства от следващия програмен период, бяха спасени вложените до момента във В и К - мрежи и пречиствателни станции общо 260 милиона лева.