Обществено обсъждане на таксите за детските заведения
Обществено обсъждане на таксите за детските заведения / Дарик Враца

Обществено обсъждане на промените в Наредбата за местните данъци и такси организира тази вечер Община Враца. Промените касаят таксите за детските градини и ясли, билетите за посещение на някои спортни и туристически обекти и таксата за ползването на диетично и столово хранене. Според изнесените данни тези такси не са променяни от 2010 година. А от тогава цените на хранителните продукти, на горивата и ел.енергията са повишавани непрекъснато. За този период 9 пъти е променена и минималната основна заплата.

„Това, което правим е за доброто на града ни, за да разполагаме с повече трябва и да даваме повече“, обяви в началото на обсъждането кметът Калин Каменов и призова присъстващите в залата общински съветници и граждани за подкрепа на предложенията. По думите му през 2010 година споделената отговорност между община и родители за издръжката на едно дете в детско заведение е била 60 % на 40 %. През 2015 съотношението е било 72 % към 28 %, а за 2016 година се очаква да е 75 % към 25 %.

Мотивите за исканите промени на таксите в детските заведения подробно представи зам.кметът Петя Долапчиева.  Вследствие на нарасналото несъответствие между това, което плащат родителите и това, което доплаща общината за 2015 година от местните данъци са платени повече от 1 млн.лв. за покриване на тази разлика, а за 2016 г. парите вече ще минат 1 млн, но колко точно – ще стане ясно когато приключи финансовата година. Долапчиева посочи, че въпреки липсата на заложени средства за капиталови ремонти в детските заведения през 2016 г. екипът на К.Каменов е успял да ремонтира три детски заведения по проекти. През настоящата година се планират ремонти в други 5 заведения.

От общината предлагат нънеждането на постоянна такса от 5 лв., с която да се поркиват 1/6 от постоянните разходи, които се правят да едно дете, независимо дали то посещава детската градина или не. Таксата ще е най-ниската в страната, като до този момент най-ниската е в Търговище – 6 лв, във Велико Търново е 15 лв.,Бургас – 18 лв, Плевен – 25 лв. и т.н.

При пълне месец без дни отсъствие максималната такса, която ще се плаща за това дете става 49 лв, което с 13 лв. повече от настоящата. Такава такса плащат около 70 % от децата, останалите 30 % плащат по-ниски заради преференции.

Обществено обсъждане на таксите за детските заведения
netinfo

Петя Долапчиева обяви и че на предстоящата сесия на ОбС Враца ще бъде внесено предложение за повишаване на разходния стандарт за издръжка на едно дете. По този начин ще се прекрати практиката за искане на допълнителни пари от родителите за различни нужди.

Сред другите направени предложения за промени в Наредбата беше и това за билетите в два спортни обекта – покрития плувен басейн и лекоатлетическата писта. За басейна билета се предлага да стане от 5 на 6 лв., за ученици – от 3 на 4 лв. Картите остават на същата цена, но се ограничава броят на посещенията. Тези, които искат неограничен брои посещения – ще трябва да си купуват месечни карти по 60 лв., а не както е досега – по 50 лв. За пистата билетите за ученици стават от 2 на 3 лв., а за граждани – от 3 на 5 лв. на час.

Предлага се и въвеждане на билети за посещение в къщата на баба Илийца. За граждани – 2 лв., а за ученици – 1 лв.

За ползване на ученически стол  ще се заплаща 2,50 лв. Същата става и таксата на ден за обедно хранене за ползващите услугата „диетично хранене”.

От името на групата общински съветници от РБ думата взе Вл.Лакова. Сред предложенията й беше отпадане на постоянната такса за дните, в които детето не посещава градина, а таксата за храна да стане от 2,30 лв. дневно на 2 лв. Повечето присъстващи се изказаха „за“ таксата от 5 лв., ако така ще се сложи край на допълнителното събиране на пари от родителите. Имаше питане  дали със сигурност платената такса ще остава в детското заведение, което посещава детето, на което получиха утвърдителен отговор.

 

Против таксата се изказа кметът на с.Бели извор, който обяви, че изразява мнението на обществеността. Отговори му зам. кметът Долапчиева, която изрази учудването си, че до този момент родителите от селото не са се изказали против таксата пред директорката на детската градина. „Нямаме проблеми, събираме таксите си на 100 %“, потвърди и директорката, което предизвика К.Илиев да напусне залата.

Промените в Наредбата са навременни, обяви и председателят на групата общински съветници от ГЕРБ д-р Иво Ралчовски.