Музей на открито ще се гради край село Оходен
Музей на открито ще се гради край село Оходен / Дарик Враца

Проектът за изграждането на музей на открито и археологическо селище край врачанското село Оходен е внесен за разглеждане и одобрение. Добрата новина съобщи кандидатът за кмет на община Враца Николай Иванов на предизборна среща с жителите на селото. "Това беше голяма мечта, над която работихме по време на целия мандат и тя вече е на път да се осъществи! Археологическото богатство, с което е известно селото, ще ви прочуе не само в България, но и по света! Този проект е напълно изпълним в рамките на 1 година, след като започне строителството" - каза Николай Иванов. Проектът "Мост между две епохи и две цивилизации" е по програмата "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 год.".

По него партньори са Община Враца и Община Добрословени. Предвижда се консервация на проучената част от археологически обект в местността Валога с всички необходими благоустройства, съоръжения, площи, инфраструктура и постройки, ще се обособи и зона за скаутски лагер. В съществуващата сграда на училището ще бъде изграден Експериментален археологически учебен център, в които ще се провеждат лагери на ученици и студенти от България, Румъния и други страни, както и научни семинари и обучения. Ще бъдат рехабилитирани улиците, водещи до обектите. "С реализирането на този проект тук ще има живот, ще идват хора, значи ще има и доходи" - обобщи независимият кандидат за кмет.

Жителите на селото благодариха на Николай Иванов и за реализирането на още една голяма тяхна мечта - изграждането на православен параклис. Освещаването на мястото за него е станало през далечната 1943 година, а реалните строителни дейности започнаха преди четири месеца. Всички средства за изграждането му са от общинския бюджет.