Купувам/продавам брега на Дунав
Купувам/продавам брега на Дунав / Дарик Враца

„В „Замъкът" на Кафка земемерът К. се опитваше да проникне и да разбере нещо за обитателите му по различни начини, но все неуспешно. Замъкът винаги сътворяваше нова стратегия на отбрана, забулен в тайнственост." Така изпълнителният директор на Програма достъп до информация /ПДИ/ д-р Гергана Жулева  започва първата от общо 60 истории в новата книга на фондацията -  „Купувам/продавам брега на Дунав". Аналогията е използвана, защото сюжетите в четивото силно напомнят гротесковите внушения на именития писател.

Текстовете са написани  в периода 2003 - 2010 от координаторите на ПДИ в цялата страна. Повечето са публикувани в месечния бюлетин на фондацията, а останалата част - в медиите, където журналистите работят.

 

"Купувам/продавам брега на Дунав"
netinfo

"Надяваме се скоро книгата да пристигне и на врачанския книжен пазар", каза за "Дарик" Ива Антонова, координатор на ПДИ за Враца.

Съставител и редактор на сборника е писателят Николай Нинов, който е и основател и координатор на журналистическата мрежа на ПДИ. В представянето на „Купувам/продавам брега на Дунав" той пише : „Редувайки документалния очерк и репортажа, коментара и анализа, разследването и класната публицистика, книгата е хронология на нелекия път, който изминаха за 10 години журналисти, граждани и администрация, ползващи Законът за достъп до обществена информация/ЗДОИ/".

На 250 страници координаторите на ПДИ отразяват част от знаковите съдебни дела по ЗДОИ, потискащи перипетии на НПО, нервни битки на журналистите и одисеи на граждани, попаднали в клопката  на бюрокрацията и бездушието.

Издава се в рамките на проект, финансиран по холандската програма МАТРА. Книгата е част от стратегията на ПДИ за отбелязване на десетата  годишнина от приемането на ЗДОИ у нас.