/ iStock/Getty Images
Иновативна система за предотвратяване на сблъсък и други опасни ситуации има в новите тролейбуси и електробуси на градския транспорт във Враца, съобщиха от Общината.

Новите девет тролейбуса и 13 електробуса са купени по проект, изпълняван от община Враца с подкрепата на оперативната програма „Околна среда“ (2014-2020 г.). Иновативната система за безопасност също е част от проекта, който е на обща стойност 32 милиона лева. 

Враца посреща Великденските празници с пъстра украса и богата програма

Внедрената система използва данни в реално време, като определя опасните зони по пътя, уязвими участъци и времето до сблъсък.

Тя е снабдена със звукова и визуална сигнализация, определя самостоятелно опасните зони и времето за евентуален сблъсък с уязвим участник в движението, предупреждава за опасни зони и сигнализира за удар отпред, като "разпознава" автомобили, мотоциклети, пешеходци и велосипедисти. 

По проекта за обновяване на градския транспорт във Враца се предвижда още въвеждане на електронни системи за информация и таксуване на пътниците, допълнително видеонаблюдение и ремонт на контактната тролейбусна мрежа, обновяване на спирките.

Тролейбусите бяха доставени миналата година, а електробусите - в началото на април тази година. Всички нови транспортни средства обслужват вече маршрутите на градската мрежа.  
БТА