/ Община Видин
В отговор на инициативата на Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание по повод годишнината, Община Видин, съвместно с Административен съд-Видин и Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ организираха открит урок на тема „Приемането на Търновската конституция - фундаменталното начало на модерната правова държава”.

Врачански ученици днес отбелязаха Деня на Конституцията

Той се проведе в зала №1 на съдебната институция. В началото на събитието кметът Огнян Ценков поднесе слово. По повод 16 април, който е и професионален празник на юристите, видинският кмет връчи поздравителен адрес на Антония Генадиева, председател на Административен съд, с пожеланието тя и нейните колеги да укрепват доверието на хората в българското правосъдие и да се радват на много успехи.

Учениците.
Община Видин

Открития урок изнесоха ученици от XI клас на гимназията. Те направиха кратка възстановка  от работата на Учредителното събрание преди 140 години и представиха интересни факти за характера на първата българска Конституция и за нейните основоположници.

Присъстващите имаха възможност да гледат и кратък филм по темата, чийто автор е Антонина Лозанова, ученичка в гимназията. Урокът е подготвен под ръководството на Светлина Вълчева, преподавател по история и цивилизация.

В изявата взеха участие Богдан Тодоров - юрист, Мария Новакова – главен експерт в отдел „Държавен архив” - Видин и Христина Кирилова - уредник в Регионален исторически музей - Видин. Магистратите от Административния съд отговориха на въпроси на ученици във връзка с дейността на институцията.

На събитието присъстваха  директорът на ППМГ „Екзарх Антим I“ Румяна Петрова, началникът на Държавен архив -Видин Светлана Кръстева, представители на образователни и културни институции.