Европа Директно-Враца организира фотоконкурс
Европа Директно-Враца организира фотоконкурс / снимка: DarikNews.bg

Училищен фотоконкурс на тема «Европа е за всички» организира Информационен център Европа Директно - Враца към Търговско-промишлената палата. Той е в продължение на кампанията „Толерантност, ненасилие и антидискриминация в училище".

Целта й е да промени негативни предразсъдъци, стереотипи и дискриминационни практики в училище и в нашето ежедневние, посредством прилагане на добри европейски практики, които са в основата на междукултурното единство и уважение на различното мнение и на многообразието.

В конкурса могат да участват екипи учители и ученици от 4-ти до 12- ти клас от училищата в Областите Враца, Монтана и Видин. Те трябва да изпратят снимки в електронен вариант. Всяко училище от региона може да участва с максимум 2 екипа. А всеки екип от едно училище може да представи максимум 5 снимки.

Фотосите се изпращат на адрес eudirect-vratsa@online.bg , придружени с кратко представяне на училището и екипа, както и кратко послание към всяка снимка. Крайният срок за получаване на участията е 15.октомври.

Основните послания, които трябва да носят снимките са: Ценни сме, защото сме различни и единни в многообразието. Ние комуникираме заедно европейските демократични ценности в духа на Лисабонския договор и в съответствие с Европейската година на борба с бедността и социалното изключване. 

Училището, от което е екипът спечелил първо място ще получи цифров фотоапарат.

Екипите, класирани на първите три места ще получат грамота за участие и информационни материали за ЕС;

Класираните снимки от 1-во до 10-то място и техните екипи ще бъдат представени като „добра практика" по време на Годишната среща на всички центрове Европа Директно, която ще се проведе през м.октомври в Антверпен, Белгия под мотото „Човешки права";

Всички получени снимки с техните послания ще бъдат включени в CD ROM „Европа е за всички", който Европа Директно Враца ще издаде в края на настоящата година.

Получените снимки ще бъдат оценени от жури, състоящо се от представители на център Европа Директно Враца и професионален фотограф до 20.октомври.

Снимките ще бъдат оценявани по следните критерии: Отразяване темата на конкурса, ниво на творчество и оригиналност, композиция на снимката, яснота на обосновката и общо послание на снимката.