Заплатите на лекари и медицински персонал ще се вдигнат с до 20%
Заплатите на лекари и медицински персонал ще се вдигнат с до 20% / Sofia Photo Agency, архив

Началните основни заплати на лекарите и медицинските сестри ще бъдат увеличени с до 20 процента, а болничните заведения, които не могат да осигурят такова увеличение, няма да бъдат задължавани. Това става ясно от Колективния трудов договор в здравеопазването, който месец след насрочената дата, бе подписан, благодарение на постигнато споразумение между синдикати и работодатели в сектора. От Здравното ведомство съобщиха, че общата рамка на договора се запазва. Има промени обаче по отношение на допълнителните бонуси. Предвижда се при заплащането на нощния труд те да скочат от 50 стотинки на час на 1 лев. Допълнителното заплащане за услугата „разположение" пък ще бъде увеличено от 20 на 50 стотинки за час.

Преди месец синдикатите не се съгласиха с подписването на КТД заради това, че според тях финансовото състояние на лечебните заведения не би могло да позволи на всички болници да увеличат заплатите на персонала. Здравният министър Десислава Атанасова обаче съобщи, че спорните точки вече са договорени. „Всяко лечебно заведение, което не би могло да изпълни нормите на КТД, ще прави запитване към отрасловия съвет и ще се вземат решения по отношение на увеличението за всеки по отделно", каза тя.

Според синдикати и работодатели благодарение на едномесечните преговори е постигнато най-доброто, което на този етап би могло да се постигне. Коментира вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. „Сагата завърши с хепи-енд по американски стил. В края на краищата пренебрегнахме личностните амбиции по адрес на хората, работещи в здравеопазването, а и в интерес на всички хора. Тоест докато финансовото положение позволи, ние ви дерогираме, не ви задължаваме да го правите. Може някой да дойде да каже аз не мога да го направя на сто процента, мога петдесет процента. Ще кажем ОК, тогава ще ги вдигнеш не с двадесет, а с десет на сто, защото толкова позволява", каза Кокалов.

По силата на колективния трудов договор основните заплати на медицинските сестри трябва да се увеличат с 20 процента и те да получават по 540 лева месечно. 12-процентно остава предвиденото увеличение на началната заплата при лекарите, уточниха още от министерството. По думите на Кокалов 60 на сто от здравните заведения категорично ще успеят да изпълнят изискванията, залегнали в документа. 30 на сто обаче остават под въпрос, а 10 на сто е процентът от заведенията, които няма да успеят да се справят с увеличението.