Учат социални работници, лекари и учители да работят с ромската общност
Учат социални работници, лекари и учители да работят с ромската общност / DarikNews.bg, архив

Първа работна среща по проект „Да докоснем недосегаемите: борейки се с традиционни и нови анти-ромски стереотипи" организира Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе". Проектът е двугодишен и се финансира от Европейската комисия по Програма „Основни човешки права и гражданско участие".

По време на двудневната среща във Велико Търново се предвижда да бъде създаден Съвет за подкрепа по проекта. Участие са потвърдили партниращите организации „Правосъдие и мир" и Ромски център за здравни политики „Састипен", съответно от Кралство Холандия и Румъния, както и представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието, младежта и науката, Национален съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, Регионална дирекция „Социално подпомагане" - Велико Търново, Община Габрово и неправителствени организации.

Проектът предвижда съвместна работа с образователните, социалните и здравните институции в България, Кралство Холандия и Румъния за преодоляване на традиционните и нови анти-ромски стереотипи сред теренните работници (учители, социални работници, лекари).

Предвидени са многобройни и разнообразни дейности като изследване на предразсъдъците спрямо ромите, обучение на учители, социални работници и лекари, сформиране на групи за междусекторно сътрудничество в 6 пилотни области, организиране на граждански образователен тренинг за лидери в ромска общност, провеждане на съвместни кампании, включващи представители на институциите, теренни работници и ромски лидери. Всички дейности по проекта ще бъдат координирани със сходни проекти и дейности, изпълнявани от организациите и институциите, участващи в Съвета за подкрепа.