Пътуващ фестивал Като звездите събира в Павликени 245 деца от социални домове
Пътуващ фестивал Като звездите събира в Павликени 245 деца от социални домове / DarikNews.bg

245 деца от социални домове и приемни семейства от цялата страна ще участват в третия национален детски фестивал "Като звездите", чийто домакин ще бъде Павликени. Музикалният форум се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, която ще дойде за неговото откриване в петък от 11,30 часа на градския площад "Свобода".

"Като звездите" е единственият в Европа пътуващ детски спектакъл, който през годината обикаля социалните заведения в страната, за да открива талантите сред техните възпитаници. На фестивалната сцена в Павликени ще се изявят деца от 25 социални дома и седем читалища на възраст от 4 до 13 години, съобщи Ирена Анастасова, изпълнителен директор на сдружение „Поощряване и подпомагане на детски таланти - Вега", което организира пътуващия детски празник. Най-далечните гости са от санданското село Петрово, а най-многобройната група от 24 деца е от дома в село Балван. Сред участниците има и деца с увреждания.

Освен вицепрезидентът за откриването на фестивала ще дойдат и гости от няколко чуждестранни посолства, 35 кмета и областният управител проф. Пенчо Пенчев.

Изявите на малките таланти на сцената ще продължат три часа. Те ще представят песни и стихотворения. Фестивалът няма конкурсен характер, но на всяка група-участници ще бъде връчен плакет с логото на фестивала и герба на Павликени. Малчуганите ще получат като подаръци плюшени играчки и лакомства. Предвидено е и посещение в зоологическата градина.

Избрахме Павликени за домакин на третия детски фестивал, тъй като има много развита структура от социални дейности и услуги, посочи Анастасова и благодари на кмета инж. Емануил Манолов за домакинството и оказаната подкрепа.