Първи празник на яйцето в Павликени
Първи празник на яйцето в Павликени / netinfo

Община Павликени организира първия у нас празник на яйцето. Уникалният фест ще започне в 10,30 часа на градския площад, където ще има специална сцена, щандове и атракции. В Павликени работи една от най-големите фирми в България за производство на яйца, собственост на холандци, която осигурява за празника около 5000 яйца.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти ще има през целия ден. Близо 40 кметове от областта и близки населени места са поканени на празника. Част от тях ще се включат в кулинарните състезания - приготвяне на ордьоври, основни ястия и десерти. Наградите за най-добрите са бижута във формата на яйце, изработени от местния бижутер Константин Костов. Първенецът получава позлатено яйце, класиралият се на второ място - сребърно яйце със златна шарка, а третият - изцяло сребърно бижу. Сред кметовете, които ще дойдат с кулинарен екип, е и кметът на Каварна Цонко Цонев. На мегдана ще излезе и най-атрактивната готвачка на Павликени Елена Божанова, която ще трябва да забърка 101 омлета. Ще готвят и местни ресторантьори.

Седем спортни игри ще забавляват гостите по време на празника. Най-много мераклии има за състезанието хвърляне на сурови яйца в цел. За най-добрите в спорта наградите са предметни. Къщичката на Хензел и Гретел ще се появи в Павликени като атракция. В нея ще се предлагат сладкарски изделия, отново направени с яйца.

Откриването ще започне в 10,30 ч. със слова на официалните гости, след което те ще направят обиколка на щандовете и атракциите на площада. Програмата на основната сцена започва паралелно с това - първо с детски състави, после с местни самодейци. От 17:00 ч. за жителите и гостите на Павликени ще пее Нелина. По-късно на сцената ще се качат и местните рокбанди „Хед бендърс" и „Нойс".

„Едно яйце - много възможности" е мотото на празника. Негова кръстница е съпругата на павликенския кмет Ивелина Манолова.