Проф. Легкоступ: Студентите във ВТУ имат големи възможности за успехи и отлично образование
Проф. Легкоступ: Студентите във ВТУ имат големи възможности за успехи и отлично образование / dariknews.bg
Проф. Легкоступ: Студентите във ВТУ имат големи възможности
30780
Проф. Легкоступ: Студентите във ВТУ имат големи възможности
  • Проф. Легкоступ: Студентите във ВТУ имат големи възможности

Великотърновският университет е на челно място в класацията на висшuте училища в България, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ. Екип на Института по национална политика е провел проучване в България и чужбина през периода юни 2008 г. - юни 2009 г. сред над 50- те държавни и частни вузове. Институтът  се е базирал на десет критерия за оценка на качеството на предлаганото висше образование и е класирал светогорската Алма матер на четвърто място, като преди ВТУ има два университета, които не са класически, а специализирани, коментира проф. Легкоступ. Според него възможностите предлагани на студентите са големи и рознообразни и стига да имат желание могат да постигнат изключителни успехи и отлично образование.

- Проф. Легкоступ, тече кампанията по прием на документи на кандидат-студентите. Какво предлагате на кандидатите, желаещи да получат образование в най-голямото висше училище извън столицата?

- Възможностите, които предлагаме на нашите студенти, извън тристепенната система на обучение, включваща бакалавърска, магистърска и докторска степен, са много големи и разнообразни и стига те да имат време и желание, може да постигнат изключителни успехи и отлично образование. Имаме паралелно обучение по две специалности; Център за образователни технологии, който предлага дистанционно обучение; Център за квалификация - тук се предлага допълнителна професионална квалификация, преквалификация и специализация; Кариерен център, които осигурява различни стажове, организира борси и срещи с потенциални работодатели. Осъществяваме съвместна дейност с бизнеса - в началото на 2008 г . бе осъществен проект между ВТУ и белгийската фирма ЮРОКОР и открит първият в България университетски колцентър. В момента в колцентъра работят над 80 наши студенти, владеещи на необходимото ниво чужди езици. Така те придобиват опит в международната комуникация, повишават езиковата си квалификация и се адаптират към европейския пазар на труда. Предстои разширяване на дейността на колцентъра. В резултат на сътрудничеството с ВТУ във В. Търново официално бе открит и първият извънстоличен офис на Дейта Процесинг, в който работят предимно студенти от Филологическия факултет. В момента се финализират преговори за разширяване на този проект и откриване на значително по-голям офис на Дейта Процесинг на територията на нашия университет. Изгражда се Център за практически обучения и дейности.

- Има ли нови специалности за тази учебна година?

- Нямаме нови специалности тази година, но предлагаме на кандидат-студентите три нови разновидности на познати вече специалности. Това са "Теология и социално служение"(Православен богословски факултет), която дава възможност за надграждане с магистърска програма по социални дейности; "Испански език и втори чужд" от вече съществуващата "Приложна лингвистика" във Филологическия факултет, тъй като все повече се търсят специалисти с испански език и към Историческия факултет "Културен туризъм" за бакалаври - тази специалност я имаме от 2005 год., но като магистърска програма.

- Кои са най-атрактивните специалности?

- Великотърновският университет е университет от класически тип и предлага над 65 специалности в своите 8 факултета - юридически, исторически, филологически, педагогически, стопански, философски, православен и факултета по изобразително изкуство. Атрактивните специалности, според мен са тези, които са най-желани от кандидат-студентите - това са Право, Маркетинг, Финанси, Психология, Публична администрация, Приложна лингвистика - Английски и втори чужд език, Международни икономически отношения, Предприемачество в социалната сфера, Културен туризъм.

- Кои специалности дават възможност за най-добра реализация?

Приложната лингвистика, която е създадена в нашия университет, подготвя висококвалифицирани преводачи, владеещи два чужди езика. Студентите се обучават по най-модерната компютърна програма "Традос", имат възможност да получат допълнителна специализация по бизнес-администрация и туризъм. Завършилите Приложна лингвистика имат много добра реализация в европейските институции и държавната администрация. Добра реализация получават и завършилите Право - според работодателите нашите кадри са на второ място по търсене сред юристите от другите университети в България. За завършилите Факултета по изобразително изкуство има също много добра реализация - за нашия факултет веч се говори като за  Търновска художествена школа, за специалността Църковни изкуства, която е уникална не само за България, но и за Балканите специалност, НУП и ПУП с чужд език, , Психология, , Балканистика, Славянска филология, Публична администрация, Графичен дизайн и визуални комуникации.

- Освен с добра подготовка, с какво друго имате възможности да привлечете студенти?

- Имаме много добра материална база, която се стремим постоянно да подобряваме. Централната университетска библиотека и 8-те филиални библиотеки разполагат с близо 500 000 тома научна, справочна и учебна литература на български и чужди езици; имаме 16 чуждестранни културно-информационни центрове, спортна зала с басейн олимпийски размери и уникална стена за алпинизъм, студентски стол и общежития. Централният университетски комплекс, който включва ректората, тържествената аула с 500 места и учебни сгради , се намира на хълма Света гора, където през 1371 година Патриарх Евтимий основава прочутата Търновска книжовна и художествена школа, чийто наследник и първоприемник е Великотърновският университет. Гледката, която се разкрива от аудиториите на нашия университет е уникална - крепостта "Царевец"; Трапезица и Стария град, усеща се историята на Втората Българска държава, духът на познанието и културата. Освен това Велико Търново е един много спокоен и романтичен град, но същевременно с много забележителности и много места за развлечение за младите хора. Много стипендии предлага също Великотърновският университет за своите студенти - учредени са  8 стипендии на Академическия съвет за отличен студент от всеки факултет; 3 специални стипендии за изявени студенти спортисти; стипендии по проекта "Студентски стипендии и награди", съфинансиран от Европейския социален фонд" и единствената в България Академична награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро.

- По време на следването  си какви възможности за обучение в чужбина получават студентите от Великотърновския университет?

- Великотърновският университет има над 50 двустранни договора за сътрудничество с университети от Европа, САЩ, Азия и Африка. Договорите по програма Еразъм са над 150, като поддържаме отношения с почти всички държави, участващи в програмата за Учене през целия живот. Всички тези договори предлагат различни форми на обучение, специализации, практики и стажове на нашите студенти в чужбина. Освен това по тези договори в Университета гостуват много чуждестранни преподаватели и учени, които изнасят лекции и курсове .

- В морето от висши училища, къде попада Великотърновската Алма матер?

- Наскоро бе публикувана Класацията на университетите и висшuте училища в България, осъществена от екип на Института по национална политика, на базата на проучване и проведени анкети в България и чужбина в периода юни 2008 г. - юни 2009 г. Класацията показва кои са на първите 15 места от над 50-те ни държавни и частни вузове. В своето проучване и анализ на анкетираните лица, Институтът  по национална политика се е базирал на десет критерия за оценка на качеството на предлаганото висше образование от обхванатите за проучване легитимни (акредитирани) висши училища. С гордост мога да кажа, че нашият университет е на четвърто място, като се има предвид, че пред нас са два университета, които не са класически, а специализирани.И накрая искам да поздравя всички кандидат-студенти в България за усилията, които полагат, да им кажа, че вярвам в техния успех и да им пожелая да направят най-добрия и успешен избор за своето бъдеще!

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.