Пламен Орешарски: Част от нашите съграждани остават в графата работещи бедни
Пламен Орешарски: Част от нашите съграждани остават в графата работещи бедни / Дарик нюз

Безработицата и ниските доходи са най-острите въпроси на социално- икономическото ни развитие в момента, каза във В. Търново Пламен Орешарски. На среща с медии, водачът на листата с кандидат-депутати от „Коалиция за България" във В. Търново Мариана Бояджиева го представи като номиниран за бъдещ министър-председател на България.

„Една част от нашите съграждани, дори и да имат работно място, остават в графата работещи бедни. Говоря за хората с прекалено ниски доходи около минималната заплата и малко над нея. Затова и в програмата ни ключов акцент е развитие на икономиката, на базата на един по- добър бизнес климат, и с допълнителни насърчителни мерки се надяваме в рамките на следващия мандат да успеем да обърнем тенденциите и да изведем страната на пътя на икономическия разтеж. В това виждеме начина да се решат и други въпроси, опиращи до различни социални политики", коментира Пламен Орешарски.

Според него в последните няколко години основен проблем е силното влошаване на инвестиционния климат, не само заради външни фактори, но и вследствие на хаотичната и неадекватна вътрешна политика. Той дори цитира изследване в Германия, според което 43% от инвеститиорите не биха вложили средства отново у нас. По думите му причина за това е и силният административен рекет.

По отношение на данъчната система Пламен Орешарски заяви, че е важно да се възстановят практики, компрометирани по време на управлението на ГЕРБ. "Връщането на ДДС чрез предефиниране на действията на НАП. Развитие на контролните функции на НАП, разследващи съмнителен контингент от фирми и фокусиране на вниманието само върху тях, а не върху всички, каквато е практиката сега", каза още Пламен Орешарски. По отношение на Данък общ доход управленската програма на БСП предвижда нулева ставка върху минималната работна заплата като елемент на солидарност в тези трудни времена. „Оставам привърженик на пропорционалното ниско облагане на доходите, но това не засяга останалите данъци- корпоративен, ДДС", добави Пламен Орешарски.

По-добро образование, по-ефективни курсове за квалификация и преквалификация и по-тясна връзка между образованието и нуждите на практиката, са заложени в програмата на „Коалиция за България". „Разглеждаме образованието не само и единствено като социален фактор, а като фактор на производство, защото в днешния век квалификацията е предпоставка за ускорено социално-икномическо развитие в национален план, а в персонален - за добра реализация", обясни Пламен Орешарски.

„Здравеопазването е в много лошо състояние, без резерви. Те бяха национализирани, влязоха във фискалния резерв и вече са изхарчени. Затова ще продължим да търсим обществен консенсус, защото сме се убедили досега, че който и модел да е, ако не се възприема от всички, не води до ефективни действия. На първо време ще заздравим системата такава, каквато съществува, но ще търсим широко съгласие за реформирането й. Това не означава кардинално различни форми. Здравната каса ще се запази, но тя трябва да се допълни и с други инструменти, така че да се подобри достъпът на всички български граждани до здравната помощ, и най-вече до доболничната. Закриването на болници не е приемливо. Там, където е необходимо по чисто фискални съображения, трябва да се предшества от изграждане на силни звена за спешна помощ", коментира още във Велико Търново Пламен Орешарски. По-рано днес той и кандидатите за народни представители от листата на „Коалиция за България" в нашия регион се срещнаха с кметове и общински съветници от областта.