П. Кънев: Бюджет-2014 е най-социалният, който България е имала
П. Кънев: Бюджет-2014 е най-социалният, който България е имала / Дарик нюз
П. Кънев: „Бюджет 2014” е най- социалният, който България е имала
68130
П. Кънев: „Бюджет 2014” е най- социалният, който България е имала
П. Кънев: „Бюджет 2014” е най- социалният, който България е имала
  • П. Кънев: „Бюджет 2014” е най- социалният, който България е имала
  • П. Кънев: „Бюджет 2014” е най- социалният, който България е имала

„Бюджет 2014” е най- социалният, който България е имала, каза във В. Търново народният представител от „Коалиция за България” Петър Кънев. По думите му това е така, защото процентното съотношение на средствата, отделени от Брутния вътрешен продукт за социални дейности, е най-високо до момента. Ръст на БВП от 1,8%, бюджетен дефицит от 1,8% и прогнозируема инфлация от 1,8% са заложени в бюджета, информира още Петър Кънев, който е и заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия.

Приоритет е и икономическият растеж на регионите, за който са заложени 500 млн. лева. За усвояването им ще могат да кандидатстват министерства, ведомства и общини. Критериите за това трябва да бъдат обявени още преди приемането на бюджета. Според Петър Кънев с шест данъчни закона са постигнати облекчения за бизнеса. Ще бъде направено предложение за нов начин на изчисляване на такса смет за корпоративните клиенти, въвежда се начисляване ДДС на касова основа за всички фирми с оборот до 1 млн. лв., ваучерите за работниците нарастват на 240 млн. лв., свалят се фискалните устройства от кафе автоматите.

„Постигна се доста напрегнат бюджет в приходната част и ще трябват много сериозни усилия от страна на НАП и митниците. Няма ясно изразени реформи, но предпочетохме стабилност и предсказуемост, които са важни за бизнеса”, коментира Петър Кънев.

Чуйте го в първия звуков файл.

Образованието също е сред приоритетите на бюджета, информира народният представител Мариана Бояджиева. Със 143 милиона лева са увеличени парите за образование, 100 млн. лв. са заделени за подобряване на инфраструктурата- купуване на техника, автобуси и т.н. Със средствата ще се усъвършенстват делегираните бюджети и се цели минимизирането на разликата между големите и малките училища. Пари ще има и за засилване на интереса на студентите към педагогическите специалности чрез отпускане на стипендии, както и за въвеждане на стажант-учители.

Повече от Мариана Бояджиева във втория звуков файл.