Над 1700 зрелостници пишат по стихотворението Кино на Н. Вапцаров, седмокласниците на външно оценяване
Над 1700 зрелостници пишат по стихотворението Кино на Н. Вапцаров, седмокласниците на външно оценяване / Sofia Photo Agency, архив

Над 1700 зрелостници от Великотърновска област се явяват днес на държавен зрелостен изпит по Български език и литература. Матурата се провежда в 24 училища в региона, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Розалия Личева.

"Живот и изкуство в стихотворението „Кино" на Никола Вапцаров" е темата на 41-вата задача, по която зрелостниците пишат литературно интерпретативно съчинение или есе. Точно в 5,00 часа в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата. Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова утвърди изпитния вариант и подписа заповедта за новата скала за преобразуване на точките в оценки.

95 зрелостници от региона не са допуснати до матурата по български език и литература, тъй като по някакви причини не са им оформени годишните оценки. 1764 са всички дванайсетокласници, 60 от тях не са се явили на днешното препитване, уточни Личева. Втората задължителна матура по предмет по избор ще бъде на 23 май. Резултатите се очаква да излязат до 9 юни.

Днес се провежда и националното външно оценяване по български след 7-ми клас. По вариант "2" от три възможни ще пишат седмокласниците. Изпитът започва в 10.00 часа с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути.

1871 са седмокласниците във Великотърновска област. Изпитът се провежда в 63 училища. 20 от учениците са със специфични образователни потребности, което налага удължено време за тяхното изпитване. За седем от тези деца ще бъдат осигурени и самостоятелни стаи, допълни Личева.

На 23 май седмокласниците ще се явят на външно оценяване по математика. Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни.