Установено е лице от персонала с 1,71 промила алкохол, а обитателите на дома са оставени без никакъв надзор, в потресаващ външен вид и с нулева хигиена
Нечовешки условия, мизерия и фрапиращи нарушения са установени в Дома за хора с умствена изостаналост в село Дрганово.

Това съобщи кметът на Горна Оряховица Николай Рашков в профила си във Фейсбук. Със съдействието на екип на полицията и със зам.-кмета Петя Иванова той е направил внезапна проверка в дома.

Целта е била да се види как се изпълняват служебните задължения и спазва ли се трудовата дисциплина. Установено е лице от персонала с 1,71 промила алкохол. Полицейският дрегер е показал, че и други от служителите са употребили алкохол, макар и с показатели под 0,5 промила.



Но по-скандалното и по-шокиращото е в какво състояние са били обитателите на дома. "Оставени в двора без никакъв надзор и в потресаващ външен вид, с нулева хигиена - на самите хора и на пространствата около тях. Очевидно е, че всичко е занемарено от дълго време.

С Петя Иванова предприехме проверката, защото получихме сигнали за неглижиране на потребителите и разгулно поведение на персонала в работно време. И за огромно съжаление заварихме точно това", написа той

Разбира се, ще пристъпим към следващи мерки, по отношение на персонала. Настойническият съвет в този социален дом е длъжен да полага ежедневни грижи за настанените хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Те не могат и да се оплачат и е видно как се е злоупотребявало с това.

Разбрах, че през годините също е имало много проблеми и непрекъснати сигнали, но органът по настойничество не е упражнявал абсолютно никакъв контрол", съобщи Рашков.

Кметът е категоричен, че контролът е първото нещо, което ще се промени и се обмисля и начин да се оптимизират разходите.

"Няма да допусна повече подобно унизително отношение към уязвимите хора от една стана и от друга страна - такова безобразно поведение на лица, които не изпълняват задълженията си, но се облагодетелстват. И впрочем, близо 2 милиона годишно от парите на всички ни отиват за издръжката на този дом", обясни кметът на Горна Оряховица.

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира, след репортаж на NOVA. Оттам съобщиха, че е образувана прокурорска преписка по случая и е разпоредена незабавна проверка. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня