Мариана Бояджиева представи образователните приоритети на Коалиция за България пред учители и студенти
Мариана Бояджиева представи образователните приоритети на Коалиция за България пред учители и студенти / Дарик нюз

Запазване на училищната мрежа, задържане на отпадащите децата в училище и намаляване на неграмотността. Държавен стандарт за училищното образование и достойно заплащане на учителския труд, са част от приоритетите в предизборната платформа на „Коалиция за България", каза Мариана Бояджиева. Водачът на листата на Коалицията за Великотърновски избирателен район се срещна в старата столица с представители на образованието и художествено-творческата интелигенция.

По време на дискусията, в която се включиха и студенти, бяха обсъдени някои от най- сериозните проблеми в областта на средното и висше образование, както и намаленото финансиране от страна на държавата за научна и изследователска дейност.

„Бюджетът трябва да финансира само държавните и общински учебни заведения, тъй като частните училища имат такси за обучение, които са достатъчни, за да могат да работят", заяви още Мариана Бояджиева. Заради закриването на много от учебните заведения в малките населени места от  „Коалиция за България" предлагат държавата да не оставя този проблем на общините, а пряко да ги финансира и подпомага. Допълнителни стимули като осигуряването на храна и облекло са част от мерките за намаляване на броя на отпадащите ученици от клас, както и създаването на т.нар. училища „втори шанс".   Студентските такси не трябва да навдишават една четвърт от издръжката на един студент, категорични са от от  „Коалиция за България".

Освен това трябва да бъде създадена по-тясна връзка и взаимодействие между бизнеса и университетите, което ще помогне за по-добрата подготовка на младите хора за тяхната реализация, както и за намаляване на младежката безработица, която е сериозен проблем и в нашата област, достигайки нива между 28 и 30 %. Част от мерките на „Коалиция за България" за осигуряването на работа на младите хора е субсидиране от страна на държавата за т.нар. „първо работно място" и осигуряване на допълнителна възможност за преквалификация.

„Опазването на културно-историческото наследство в област Велико Търново, която е с най-голяма концентрация на културно-исторически паметници в страната, за нас винаги е било приоритет. Това, което се случи през периода 2005 - 2009 г., с подкрепата на президента Георги Първанов, а след това и на министъра на културата Стефан Данаилов за хълма Трапезица е един добър пример, който трябва да бъде продължен и да се търсят нови възможности в един следващ мандат. И разбира се включването на някои обекти в туристическите маршрути, като Никополис ад Иструм, античния керамичен център край Павликени, римската колона край Лесичери и редица други обекти, добави Мариана Бояджиева. Тя припомни, че през 2009 г. бюджетът на Министерство на културата е бил 138 млн. лв., но с идването на ГЕРБ парите драстично са намалени. За това сред приоритетите на „Коалиция за България" е тези пари да бъдат увеличени и да са не по-малко от 0,6 % от БВП на страната. Останалите акценти в програмата на коалицията е увеличаване на средствата за издръжка на читалищата, ускорено изграждане на широколентов интернет, превръщане на всички публични места в България в свободни wi-fi зони, подпомагане на финансово неравностойни ученици и студенти при закупуването на компютър, публично финансиране на науката и иновациите, съдействие за високотехнологичните производства.

Археологът Мирко Робов поиска повече инвестиции от държавата за културно-историческото наследство, промени в закона, за да се гарантира ненаместа на комерсиални интереси при използването му. „Практиката е показала, че най-добрия вариант за реставрациа, изучаване и социализиране на историческите обекти и превръщането им в туристически е държавата да бъде собственик, а общините да ги стопанисват", бяха неговите думи.