Горнооряховец стана еврошампион по ракетомоделизъм
Горнооряховец стана еврошампион по ракетомоделизъм / Дарик нюз

Около 180 състезатели от 16 нации участваха в европейското първенство по ракетомоделизъм, което се провежда край Каспичан. За първи път в последните 20 години България е домакин на такъв форум.

Горнооряховецът Валентин Савов се окичи със златен медал на полигона в района на село Златна нива. Председателят на клуб „Моделист” спечели титлата в отборната надпревара в клас „S9A”– ротошут при мъжете. Савов и съекипниците му Тошко Драгов и Борис Леков надделяха над водещи нации в ракетомоделизма като Русия и Полша, които останаха на второ и трето място. Едва 30 точки лишиха България от европейската титла при мъжете в клас „S3A” – ракетомодели с парашут. Националният тим, който бе шампион преди 2 годинти в Румъния, трябваше да се задоволи със сребърните отличия в крайното класиране. В състава бяха включени Валентин Савов, Тони Станев и Стефан Василев, които отстъпиха на Румъния в спора за златните медали. В индивидуалната надпревара в този клас Валентин Савов завърши четвърти и стана най- добре представилият се българин при мъжете.

С две сребърни отличия при юношите до 18 години се завърна Марияна Савова. Състезателката на „Моделист” е европейска вицешампионка отборно в клас „S9A” – ротошут и „S6A” – ракетомодели със стример. Малшанс лиши българските участници от златните отличия в клас „S6A”.  Марияна Савова, Калоян Димитров и Станимир Петров събраха равен брой точки с връстниците си от Сърбия и единствено по- предно класиране индивидуално на състезател от Западната ни съседка остави България на второ място. Индивидуално в клас „S6A” Марияна Савова се подреди на седмо място.