избори
избори / iStock/Getty Images
Нормално и без сигнали за нарушения протича към момента изборният ден на територията на област Велико Търново, съобщиха от областната дирекция на МВР. В областта са разположени 415 избирателни секции, а за кмет и за общински съветници се гласува в 10 общини.

В областния център Велико Търново изборният ден е започнал нормално, съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова. Отворени са всички 142 избирателни секции в общината.

Три от секците са разположени в старата и в новата сграда на многопрофилната болница „Д-р Стефан Черкезов”, както и в местния Център за психично здраве. Няма да има гласуване с подвижна избирателна кутия, тъй като не са събрани заявления от повече от 10 души за това. За хората с увредено зрение и за трудно придвижващите се са определени няколко секции, разположени на първия етаж в съответните сгради. Това са секции в детска градина „Ивайло”, основно училище „П.Р.Славейков”, спортното училище „Георги Живков” и средно училище „Вела Благоева” във Велико Търново, както и секцията в детската градина „Пламъче” в Дебелец, и в основното училище Хр.Смирненски” в село Самоводене.

Общо 70 858 души имат право на глас на територията на община Велико Търново. В общинския център те ще избират между шестима кандидати за кмет и 263-ма кандидати за общински съветници. В 13 селища на територията на общината ще бъде избран кмет на кметство. За кметския пост в тях се съзтезават 31 кандидати, като най-много се конкурират за кмет на село Леденик – петима, а единствен е кандидатът за кмет на Ново село.

За нормалното започване на изборния ден съобщиха и от общинските избирателни комисии в Горна Оряховица и в Свищов. В Горна Оряховица са отворени всички 66 секции, гласува се и с подвижна избирателна кутия. В Свищов секциите са 52.

От областната дирекция на полицията днес ще съдействат на всички граждани, които не притежават валиден документ за самоличност, като звената на МВР ще работят до 19.30.