„Звук и цвят на Дарик започва на морето
„Звук и цвят на Дарик започва на морето / Sofia Photo Agency, архив

Дарик радио събира петнайсет художници на пленера „Звук и цвят", който тази година се провежда за единайсети път в хотел „Магнолия" на Златни пясъци. Пленерът се открива днес и ще продължи до 30 септември. Творбите от пленера на Дарик ще бъдат представени на изложба във Варна.

В пленера на Дарик не за първи участват Явора Петрова, Стефан Божков, Бранко Николов, Калоян Илиев-Кокимото, Румен Атанасов, както и сръбският художник Саша Панчич. Това обаче ще е първото участие за Нина Ковачева и Валентин Стефанов - двама български артисти, които живеят и творят в Париж. За арт събитието от Германия пристига и живописецът Валентин Витанов.

Освен да преоткрива за българската публика автори, които творят далеч от страната ни, пленерът „Звук и цвят" следва и друга традиция - да представя творчески дебюти на непознати имена. Тази година това са Горан Причковски от Македония и Милош Сибинович от Сърбия. Катерина Мушанова и Емануела Ковач, Димитър Петров и Моника Попова също участват за първи път в арт събитието.

Досега колекцията от пленерите на Дарик наброява над 300 картини, които са собственост на радиото и не се продават. По традиция творбите от всеки пленер се представят на изложба във Варна в края на септември.

„Това е едно от основните и грандиозни достойнства на пленера, че практически се трупа безценна колекция, прави се нещо, което, за съжаление, нито един публичен български музей не е правил", разказва за ценната колекция съмишленик на пленерите на Дарик Албена Спасова.

Фотографката Бистра Бошнакова ще отрази атмосферата и творческия процес на 11-я пленер на Дарик. Творбите от него можете да разгледате на сайта на пленера plener.bg