Възстановяват пътя през Трифон Зарезан в края на годината?
Възстановяват пътя през Трифон Зарезан в края на годината? / Дарик Варна, архив

Средата на декември е срокът, в който най-рано ще приключи строителството на естакадата в района на свлачището “Трифон Зарезан”. Това съобщи Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в Община Варна. Той обясни, че в момента се изготвя тръжната документация за две обществени поръчки – за цялостно инженеринг изпълнение, проучване и строителство, както и за строителен надзор на съоръжението. Подготовката и организацията им ще отнеме минимум 3 месеца и най-рано в средата на април ще се състои изборът на изпълнител и надзорник на обекта. Ако процедурите не бъдат обжалвани и всичко върви по план, крайният срок за строителство на съоръжението е 15 декември, изтъкна Колев.

Идейният проект на естакадата е готов. Предвидено е тя да е с дължина около 300 – 400 м в зависимост от инженерно-геоложкото проучване по трасето.  Дълбочината на фундиране ще бъде определена по-късно, но се очаква да има около 40 м пилоти по линията на пътното платно. Предложеният вариант предвижда две стандартни пътни платна, пешеходна зона, велоалея и панорамна площадка.

Съоръжението ще струва около 13,5 млн. лева, които ще бъдат осигурени от държавния бюджет. С неговото изграждане ще бъде укрепен скатът над пътя, така и под него. Това ще позволи да се извършва строителство при определени изисквания, което досега не беше възможно заради свлачищните процеси, каза още Олег Колев.

Заради свлачището панорамният път Варна – Златни пясъци, в участъка между х-л „Журналист” и Ривиера, повече от шест години е затворен.