В ДПС Варна възмутени и огорчени до болка заради мярката на Енимехмедов
В ДПС Варна възмутени и огорчени до болка заради мярката на Енимехмедов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Решението на Софийския апелативен съд да пусне нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов, под „домашен арест” е пълен абсурд. Това се казва в декларация от Областния съвет на ДПС във Варна, изпратена до медиите. В нея членовете и симпатизантите на партията остро възразяват срещу „тази крещяща несправедливост” и настояват европейските институции да бъдат сезирани за случилото се. „Недопустимо е да се толерира открито престъпността, още повече че става дума за откровен политически акт – опит за разстрел на лидера на политическа партия”, изтъкват те.

Целият текст на декларацията гласи:

Като изразяваме възмущението и огорчението си от решението на Софийския апелативен съд за пускането под „домашен арест” на Октай Енимехмедов, остро възразяваме срещу тази крещяща несправедливост. Всички членове и симпатизанти са възмутени от подмяната, защото такова крайно недемократично решение означава отстъпление от свещени демократични принципи. Недопустимо е да се толерира открито престъпността, още повече че става дума за откровен политически акт – опит за разстрел на лидера на политическа партия.

Неприемливото отношение на съда към извършителя на опит за убийство ни кара да си зададем следните логични въпроси: Какво е посланието на „милостивия” съд, че престъпникът няма да бъде наказан!? Не е ли това опит за открито участие на съда в политическите процеси в страната и на чия страна и в чия полза!? Къде е справедливостта!? Ако ние, българските граждани, не можем да разчитаме на правосъдие, на правов ред, на справедливост и на това, че всеки престъпник ще бъде наказан – къде е държавността!? Решението на Софийския апелативен съд е пълен абсурд. Възмутени и огорчени сме до болка. Искаме справедливост. Остана и орден да му дадат – срамота!

Настояваме народните представители на ДПС, ръководството на партията и нашите евродепутати да направят всичко възможно за сезиране на европейските институции и за възстановяване на справедливостта.

Защитата на човешите права и свободи е наша кауза, а д-р Ахмед Доган е вдъхновителят и носителят на тази кауза, и точно заради това ние няма да отстъпим пред този безпрецедентен акт на тяхното погазване”.

Декларации с подобно съдържание бяха разпратени от местните структури на ДПС и в други градове.