Условни присъди за джамбази, пазарили добитък с фалшиви пари
Условни присъди за джамбази, пазарили добитък с фалшиви пари / netinfo
Наказание 10 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 годишен изпитателен срок, е наложил Варненският окръжен съд на Михаил Христов на 43год. и Расим Мехмед на 40год. Това съобщиха от пресслужбата на институцията.

Двамата са прокарали в обръщение фалшиви 20-толевки, с които пазарили добитък и измамили пастири от 2 села във Варненска област. Делото е преминало при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт. При тази процедура съдът е определил наказание под минимума, предвиден от закона, който за измама е 1 година "лишаване от свобода".

Съдът е признал вината на двамата джамбази затова, че през периода 31 март - 1 април 2003 година в с. Детелина и в с. Садово, при условията на продължавано престъпление и в съучастие, прокарали в обръщение общо 28 фалшиви банкноти по 20 лв. с различни серийни номера. С ментетата тандемът пазарил овце от трима пастири, като измамата е на обща стойност 520 лв.

Овчарите не разбрали веднага за измамата, но след разкриването й подали сигнал в полицията. Здържали двамата джамбази на 4 април същата година в с. Старо Оряхово след сигнал, че готвят нова сделка. В Михаил са открити 7 фалшиви 50-толевки и 10 менте-банкноти по 20 лв.

От самото начало мъжете са направили пълни самопризнания, а по-късно възстановили щетите и на измамените пастири.

Затова, че са прокарали в обръщение фалшивите пари, съдът им е наложил наказание пробация за срок от 6 месеца, а за измамата Михаил и Расим са получили условни присъди - 10 месеца "лишаване от свобода", чието изпълнение се отлага с 3 години изпитателен срок.