Стартират обществените обсъждания на ОУП
Стартират обществените обсъждания на ОУП / netinfo

Стартират обществените обсъждания на Общия устройствен план на Варна – това стана ясно от днешното заседание на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика (НЕСУТРП) и Общинския експертен съвет по устройство на територията.

Според експертите, значителна част от препоръките и забележките, направени от НЕСУТРП през ноември 2008 година, са отстранени и планът е стабилизиран. Положително е и становище на Министерството на околната среда и водите по Оценката за съвместимостта с Натура 2000 и одобрението на представителите на всички районни кметства.

Проектът на ОУП ще бъде подписан от представители на МРРБ и на Община Варна и всяка от страните ще разполага с екземпляр. Предложенията, получени на работното заседание на НЕСУТРП, ще бъдат предадени на проектантския екип от ТПО-Варна, за да се добавят към препоръките от предстоящите обществени обсъждания. Ако коментарите са основателни, те трябва да бъдат отстранени до следващото заседание на съвета, което ще се проведе най-вероятно през декември т.г. До провеждането на националния експертен съвет трябва да се допълнят и предложените промени в Специфичните правила и нормативи, които са неразделна част от ОУП.

Съветът ще предложи на кмета на Община Варна и на министъра на регионалното развитие и благоустройство да приемат Програмата за съвместяване на процедурите по Закона за устройство на територията и специалните закони - Закона за опазване на околната среда, Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за биологичното разнообразие, към която ще се премине след подписването на протокола от днешното заседание от членовете на НЕСУТРП.

След вътрешни консултации, се очаква в понеделник – 15 юни, кметът Кирил Йорданов да насрочи обществените обсъждания и да определи сроковете и местата, където гражданите ще могат да се запознаят с плана.