Стачката на варненските учители продължава
Стачката на варненските учители продължава / netinfo
Единният регионален стачен комитет – гр. Варна, подкрепен от председателите на стачните комитети в стачкуващите учебни заведения и звена в сферата на средното образование в града и областта, заяви, че не дава мандат на Единния национален стачен комитет за подписване на предложения вариант за споразумение от 26 октомври.

Педагозите продължават да поддържат исканията си за поетапно увеличаване на основната работна заплата на заетите в системата на средното образование от първи ноември – 20%, от първи януари догодина – 20% и от първи юли – 20 %.

Учителите настояват и за изпълняване на искането си за не по-малко от 4.7% от БВП за сектор “Образование” от началото на следващата година.

Преподавателите отказват подкрепа за подписване на стачното споразумение, защото в него не са включени техните основни и стачни искания. Според тях предложеното споразумение е манипулация, която измества фокуса от основните стачни искания.

Днес Николинка Даскалова - началник на Регионалния инспекторат по образование, е получила уверението на 97 стачкуващи учителски колектива от Варненска област, че имат готовност да напуснат сферата на образованието. Това заяви за Дарик Стойко Атанасов - председател на КТ "Подкрепа" във Варна.