Саша Панчич открива за втори път своя изложба във Варна
Саша Панчич открива за втори път своя изложба във Варна / netinfo

Сръбският художник Саша Панчич гостува за втори път на Варна със своя изложба.
След фестивала „Август в изкуството” през 2008 година, когато беше първата артистична проява на художника в морската столица, сега той е разположил авангардните си творби в къщата музей „Георги Велчев”.

Изложбата е озаглавена "Бъдещето е зад нас", а откриването й е от 19.00 часа.
Мотото не е случайно. Самият Панчич признава, че това е анти-футуристичен лозунг на руските авангардисти, които обезсилват концепцията за напредъка, поставяйки зад гърба си онова, което виждат напред – „Бъдещето е зад нас”.

Саша Панчич се вълнува от израстването на двуизмерните обекти към обем. В тази посока той работи от 20 години. И резултатът от неговите изследванията на дву и триизмерността са вече подредени във варненската галерия. Материалите, които той използва, са хартия, гума и метал. С тяхна помощ той показва и доказва, че обектът и неговата сянка са еднакво важни. И невъзможни поотделно.

Повлиян от руския писател Евгений Замятин, който през 1920 година пише романа си „Ние”, Саша Панчич споделя, че  „смехът е най-страшното от всички оръжия, можете да убиете всяко нещо със смях – дори убийството".

След изложбата в къщата музей „Георги Велчев”, Саша Панчич ще участва за втори път в ежегодния пленер на Дарик радио „Звук и цвят”, който ще се проведе от 22 септември в хотел „Магнолия”, Златни пясъци.