Салмонела във варненска детска градина, 16 деца се натровиха
Салмонела във варненска детска градина, 16 деца се натровиха / снимка: Dariknews.bg, архив

16 случая на заболели от салмонела деца са регистрирани в ЦДГ 15 "Гълъбче". Все още не е ясна причината, довела до масовото заболяване само сред децата, съобщи за Дарик д-р Светла Станева, шеф на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна.

Оплакванията сред малчуганите започнали след 29 май. Няколко дни по-късно, на 4 юни, Здравната инспекция, заедно с инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните, са влезли на проверка в детската градина. Първоначалните проверки не са показали замърсена храна, готово ястие или болен от персонала на забавачницата в кв. „Левски".

До вчера болните деца са били 13 от две групи. Днес е получена информация за още 3 деца от други 2 групи.

Само едно дете от заболелите е в болница. Като цяло останалите малчугани са прекарали заболяването по-леко, а при някои оплакванията отдавна са отшумели.

Всички изолирани щамове са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести за по нататъшна идентификация, за да се установи дали те са еднакви. За съжаление няма как да се вземат проби от храната, сервирана в детската градина на 29 май, отбеляза д-р Станева.

Съвместното епидемиологично проучване продължава и утре на място в детската градина.