Решен е проблемът с лекарствата от списъка на здравната каса, засега
Решен е проблемът с лекарствата от списъка на здравната каса, засега / netinfo

Решен е проблемът с продажбата на лекарства от списъка на здравната каса, заяви за Дарик Рада Пехливанова, председател на Фармацевтичната колегия във Варна. Заради неизплатени средства много от фармацевтите в морския град бяха спрели продажбата на медикаменти от позитивния лекарствен списък.

„Преди малко се обадиха от Здравната каса, за да съобщят, че се превели парите. Проблемът засега е решен”, посочи Пехливанова и уточни, че средствата са били забавени с около 10 дни. „Да се надяваме следващия месец да не изпаднем в същата ситуация и много от колегите са спрат да отпускат животоспасяващи лекарства, като инсулин, мирапексин и др.”, допълни председателят на Фармацевтичната колегия във Варна.

Проблемът засяга всички пациенти, които има назначено лечение с медикаменти от позивитвния лекарствен списък. Здравната каса плаща лекарствата по него частично или изцяло. Преди да стигнат до пациентите обаче, аптеките първо купуват медикаментите от доставчиците на едро. След това касата им възстановява парите.