Проверяват сигнал за нов бетон в Морската градина, погват незаконните реклами и афиши
Проверяват сигнал за нов бетон в Морската градина, погват незаконните реклами и афиши / live.varna.bg

Сигнал за бетониране в Морската градина са получили в общината. За това алармира кметът Портних, като уточни, че се казае за място в близост до Делфинариума. От общинската администрация са изпратили екип да провери сигнала на място, да установи нарушителите и да ги санкционира.

Кметът обяви още, че стартира масирана кампания за почистване на града, която ще е и част от инициативата „Да изчистим България за един ден”. Обект на кампанията ще бъдат незаконните реклами, както и безразборното лепене на плакати и афиши. На районните администрации е възложено също да се включат активно в акцията.

Обявена е обществена поръчка за 30 нови афишарника, като наред с поставянето им ще бъдат ремонтирани и съществуващите, съобщи кметът.

В сайта на общината ще бъде публикуван списък на всички, които лепят безразборно и незаконно плакати и обяви, закани се Портних. Ограничаването на лепенето ще стане с активен контрол, категоричен е той.

Кметът сообщи още, че е стартирана процедура по премахване на висящите кабели във Варна. Създадена е организация за съвместни действия на дирекция “Управление на сигурността и контрол на обществения ред” (УСКОР) и районните администрации. Портних даде пример с ремонта на тротоара на бул. „Мария Луиза”, където кабелните оператори прибирали кабелите си под земята.

Ще бъдат обособени специални места за разделно сметосъбиране, съобщи още кметът. Освен тях, на територията на града ще има и 7 площадки, предназначени за строителни и битови отпадъци, както и за стара техника. По две такива места ще бъдат обособени в районите „Одесос” и „Приморски”, а в останалите райони – по едно.

Паркингът на Община Варна вече може да се ползва и от граждани, заяви кметът Портних. 34 са паркоместата, отредени за варненци, които имат работа в администрацията, а досега са изпитвали затруднения с паркирането. Престоят ще коства 2 лв. за първия час и по лев за всеки следващ.

Алеята под паркинга се затваря окончателно за автомобили, обяви още кметът.

Портних съобщи още, че е възложил ремонт на арката на входа на Морската градина.

Започналите ремонти във Варна ще приключат в срок, обяви кметът. До края на месец май трябва да бъдат готови новият паркинг срещу Морска администрация, бул. "Цар Освободител", както и участъка от Пешеходния ринг, който се ремонтира в момента. "Задължени сме!", категоричен беше Иван Портних.