/ iStock
Сред другите предложения по време на приемната на заместник-кмета Попов бяха още летен театрален фестивал и галерия за уличните художници
Създаването на „Музей на българската носия“ предложи Татяна Асенова, управител на Ритуална зала-Варна, по време на приемната на заместник-кмета по културата, образованието и спорта Павел Попов.

Общинската фирма притежава 400 уникални, автентични, ръчно изработени български носии от 16 области в страната. Това е породило идеята за създаването на пространство, където колекцията да бъде изложена за граждани, както и наемана за сватбени церемонии. 

Ритуална зала разполага с помещение за експозицията от носии, но й е необходимо финансиране, за да се адаптира и оборудва като музей. Сградата и дворът на ОФ „Обреди“ ЕООД са известни със специфичната си старинна архитектура, а варненската Ритуална зала е единствената в страната, която притежава лиценз за изпълняване на битов сватбен ритуал. 

Помещенията обаче се нуждаят от ремонт, необходимо е инсталиране на рампи за детски колички и инвалиди. Заместник-кметът Попов се ангажира да посети сградата, за да се запознае с належащите й нужди и с възможностите за разполагане на „Музей на българската носия“ там. Предложенията ще бъдат остойностени и предложени за финансиране чрез бюджета на Община Варна за 2025 г. 

Община Варна предприема по-стриктни мерки за опазването на паметниците на културата

По време на приемната преподаватели от НУ „Васил Левски“ в кв. Аспарухово потърсиха съдействие за разкриването на четири нови паралелки за учебната 2024/2025 година.

Училището разполага с достатъчна база, предложението е поставено на педагогически съвет, очаква се мотивирано становище от Община Варна. Капитан д. п. Иван Иванов, който се е отдал на рисуването след пенсионирането си, отправи искане за предоставяне на общинско помещение, което да се превърне в художествено ателие-галерия.

Капитан Иванов поиска мястото да се обособи като средище за варненските художници и място, където да излагат произведенията си. Атанас Боев, управител на „Артвент“ и представител на над 60 артисти от сценичните изкуства, поиска съдействие от заместник-кмета за осигуряване на сцена за създаване на летен театрален фестивал във Варна.

Идеята е събитието да се реализира на открито, в двора на Регионалния исторически музей, подобно на летните театрални формати в София и Пловдив.

Според организаторите музеят е подходящо място за оформянето на качествено културно-театрално пространство и би могъл да бъде финансово приемлива алтернатива на Летния театър. 

Следващият приемен ден на зам.-кмета Павел Попов е на 20 март, от 14.00 часа. Заместник-кметът приема граждани всяка втора и четвърта сряда от месеца. На номер 052/ 820-117 гражданите могат да се записват в графика на приемната му.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня