Опасни дървета висят над главите ни, няма пари за сечта им
Опасни дървета висят над главите ни, няма пари за сечта им / Dariknews, архив

Има издадени десетки заповеди за отсичане на опасни дървета, но те не са реализирани заради недостатъчно средства в общинския бюджет. Това заяви пред Дарик шефът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване” инж. Стоян Димитров. Сумата за тази дейност е 1 млн. 600 хил. лева за 2012 г. и е значително по-малка от миналогодишната. В нея влизат предвидените пари за косене, сеч, поддръжка на зелените площи и чистота.

Липсата на достатъчно финанси е пречка за извършването на масова санитарна сеч, смята инж. Димитров, същата е причината и за пропуските в поддържането на зелените площи. Инж. Димитров призна пред Дарик, че не са успели да се преборят с голямата тревна растителност през това лято в кварталите „Младост” и „Владислав Варненчик”. Приоритет са били пространствата около детските градини и училищата, както и булевардите. „Чужденците по-рядко преминават през покрайнините на кварталите”, обоснова се специалистът.

Въпреки по-малкото средства, специалисти оглеждат местата около светофарите и пътните знаци, за да може да се подобри видимостта към сигнализацията, на която пречат израснали клони.

Най-сериозен риск създават тополите, разкри инж. Димитров. Те са с мека и крехка дървесина, която създава опасност от счупване и падане. Специалистът не скри, че най-добрият вариант е да се премахнат всички дървета от този вид, които са потенциално опасни за хората.

Внимание трябва да се обърне и на дървесната растителност по основните пътни артерии, смята инж. Димитров. Според него всички дървета, които са по основните булеварди, загубват част от способността си да прочистват въздуха и по-скоро създават задушаващ ефект. Общинарят даде пример с европейски градове, където дърветата не са с толкова големи размери. Той наблегна, че е особено важно да се намалят короните, особено около Шишковата градина. Там има дървета, които са толкова израснали на височина, че въпреки младата си възраст, представляват опасност, предупреди инж. Димитров.

Очаква се сечта да започне след опадане на листата, когато ще бъдат отстранени сухите и болни клони и дървета. За всеки район в града отговаря по една фирма, която сключва договор за срок от две години.

Ще продължи и работата по изготвянето на регистър, в който се упоменават всички видове дървета в града и тяхното местоположение. Сумата, която е предвидена за продължаване на процедурата, е 60 хил. лева.

Есента традиционно създава проблеми не само с опасни клони и дървета, а и с дъждовете, които оставят под вода варненски улици заради задръстени шахти. Според инж. Димитров причината за втория проблем не е липсата на поддръжка, а остарялата канализация. Тя е на повече от 50 години и начинът й на изграждане не позволява да има голям дебит. Това означава, че шахтите могат да бъдат почистени и канализацията пак да не може да поеме вода, обясни общинарят. 

Шефът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ увери, че шахтите се почистват и в момента трябва да са в добро състояние. Той обаче не скри, че е възможно на места да има и пропуски. Тази есен не би трябвало да се повтаря ситуацията от предишни години, защото са дадени указания на сметопочистващите фирми да премахват листата от шахтите при струпване, когато завали. Техниката, която се грижи за тази дейност, включва седем машини, обясни Димитров.