Община Варна получи четири имота за модернизация  на рибарското пристанище в „Аспарухово“
Община Варна получи четири имота за модернизация на рибарското пристанище в „Аспарухово“ / netinfo

Община Варна получава управлението върху четири държавни имота с обща площ 3,5 дка, разположени в район „Аспарухово". Това реши Министерски съвет на днешното си редовно заседание.

Терените са предмет на Споразумение за сътрудничество, сключено между общината, Областна администрация и Българската академия на науките. С него е дадено съгласие общината да кандидатства с проект за модернизация и реконструкция на рибарското пристанище в местността Карантината по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Имотите, които местната администрация получава, досега са стопанисвани от областния управител и от Агенция „Митници" към Министерството на финансите, която ще бъде компенсирана с друг подходящ имот.

С решение на Правителството Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) получи поземлен имот в Белослав в площ от 138 дка. Той е разположен в района на Фериботен комплекс - Варна и досега е бил стопанисван от Национална компания „Железопътна инфраструктура". С управлението на имота от ДППИ ще се подобри техническото състояние на съоръженията на Фериботния комплекс. В него са разположени сгради и технически съоръжения от претоварен пункт и цех за смяна на талиги, които заедно със съоръженията, собственост на предприятието, биха могли да функционират като работещ пристанищен терминал.