Нови улични кабели се появяват на мястото на отрязаните в „Приморски”
Нови улични кабели се появяват на мястото на отрязаните в „Приморски” / Дарик Варна, архив

През последния месец в район „Приморски" се наблюдава тенденция на нерегламентирано възстановяване на отстранените вече незаконни кабели. Това съобщиха от администрацията на най-големия варненски район.

В много от случаите се констатират строежи на въздушни кабелни мрежи, монтирани върху стълбовете на уличното и алейно осветление, по фасадите и покривите на сградите и по дървета. В по - голямата си част те са извършени без изискуемите строителни книжа / одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешително за строеж / и по този начин те представляват незаконни строежи по смисъла на чл.225, ал.2 от Закона за устройство на територията.

През втората половина на 2014 г. на територията на Община Варна са премахнати 63,5 км незаконни кабели. Само в „Приморски" са отрязани кабели с обща дължина 18,6 км.

Регулярните проверки на длъжностни лица от районната дирекция „Обществен ред и контрол" продължават. Те са основание чл. 46, ал. 1, т.12 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и заповед на кмета на Варна от 9 април м.г.

Така изградените въздушни кабелни мрежи представляват опасност за живеещите и преминаващите в близост до тях хора, припомнят от „Приморски". За нередности от този характер или за опити за възстановяване на отстранени вече кабели жителите на района могат да сигнализират на телефон 052 / 359 100, на rаion_primorski@abv.bg или на public@primorski-varna.com.