Най-възрастният зрелостник от Варна иска да учи фармация
Най-възрастният зрелостник от Варна иска да учи фармация / netinfo

Най-възрастният зрелостник от Варна – 65-годишният Евстати Иванов, ще кандидатства в Медицинския университет в морската столица. Това съобщи самият той в Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”, където е държал матура по биология. С получената оценка от „Добър 4” и с резултатите от предстоящите изпити по биология и химия, Евстати ще се бори за място в специалност „Фармация”.

Мъжът е завършил Механотехникум в Казанлък още през 1963 година. По това време в тези училища не са изучавали част от общообразователните предмети като биология и география. Съответно, в дипломите не са били вписани оценки от тези науки. По-късно, с промяна в учебната програма, общообразователните предмети са станали задължителни и за учениците от техникумите. За завършилите преди реформата обаче липсата на определени оценки в документа за средно образование се оказва спънка за по-нататъшното им обучение, обясни Донка Мандаджиева, директор на Пофесионалната гимназия по икономика във Варна. По думите й, Министерството на образованието вече дава възможност и на тези ученици да положат матура, оценката от която да им се признава при кандидатстване във Висше учебно заведение.

Евстати Иванов е работил 30 години като механик на двигатели с вътрешно горене в Български морски флот. Преди десетина година обаче го съкращават и досега му се налага да припечелва като общ работник. В последните 12 месеца Евстати хваща учебниците по биология и медицинска литература, с идеята да се подготви за зрелостен изпит и да кандидатства в Медицинския университет във Варна.