Молебен, шествие и заря за 3-ти март
Молебен, шествие и заря за 3-ти март / Дарик Варна

България отбелязва националния си празник - 3 март. Във Варна честванията ще започнат в 9 часа с празничен н молебен в катедралния храм „Свето Успение Богородично".
Церемонията по издигане на националното знаме в чест на националния празник е с начален час 9.30 на площад „Св. Св. Кирил и Методий”. От там ще тръгне шествие до паметника на граф Игнатиев, както и до паметниците на загиналите руски и  украински воини. На мемориалите с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя.

Точно в 12 часа ще започне традиционната 47-ма лекоатлетическа щафетна обиколка.
Тържество по случай 134-тата годишнина от Освобождението на България ще има от 13:30 часа в район „Владислав Варненчик” в Парка с мемориал на руските войни – освободители и първите заселници на района.

30 минути по-късно в Музея на Възраждането ще се състои награждаване на отличените участници в Първия национален ученически конкурс „Български архитектурни паметници и възрожденски къщи в макети”.

Тържествата за 3-ти март ще завършат в 18.30 часа на площад „Антон Новак” (пред Фестивалния компекс), където ще има тържествена заря-проверка с участието на представителни части от Военноморските сили.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и след 500-годишно османско владичество се създава Българска държава.