Кристална лира за публиката на варненската опера
Кристална лира за публиката на варненската опера / netinfo

Държавна опера Варна бе отличена с наградата КРИСТАЛНА ЛИРА 2013 – Награда на публиката на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Радио Класик ФМ.

В Деня на народните будители, за 17-ти път, СБМТД  връчи на тържествена церемония в НДК националните награди за ярки постижения в областта на музиката и танца за изминалата година в общо 15 категории - класика, изпълнители, джаз, поп музика, оркестри, фолклор, критика и др.
КРИСТАЛНА ЛИРА 2013 в категория Опера и оперетно изкуство получи академик Пламен Карталов за постановката в Софийска опера и балет на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер, включваща оперите „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”.

КРИСТАЛНА ЛИРА 2013 – Награда на публиката е най-демократичната награда, подчерта при връчването на отличието директорът на Радио Класик ФМ Васил Димитров. В медийното допитване на радиото най-много слушатели - над 500 души, са подкрепили номинацията на ТМПЦ – Държавна опера Варна за ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013. Както е известно, четвъртото, най-успешно досега, издание на фестивала от 21 юни до 22 август привлече за своите 14 музикални събития със звездни оперни гласове от България и чужбина рекорден брой зрители - над 21 хиляди, от които 19 хиляди със закупени билети.

Екипът на Държавна опера Варна и директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова благодарят на всички зрители на ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР, на всички приятели и почитатели на операта, с които споделят голямата награда.