Иван Портних: Номинация за изборите ще има, когато си свършим работата
Иван Портних: Номинация за изборите ще има, когато си свършим работата / архив
Иван Портних: Номинация за изборите ще има, когато си свършим работата
79892
Иван Портних: Номинация за изборите ще има, когато си свършим работата
  • Иван Портних: Номинация за изборите ще има, когато си свършим работата

Местните избори са „далечна тема”, каза в интервю за Дарик кметът на Варна Иван Портних. На въпрос дали вече работи за вота наесен, той отговори, че в момента работи основно върху мащабните ремонти в града.

„Много работа ни очаква, фокусирали сме се върху реализирането на проектите. Когато свършим добре работата, ще има номинация от партията. Ще бъдат направени процедурите по устав. Първо районните и общински организации ще дадат мнение и накрая Изпълнителната комисия да се произнесе“, обясни Портних, който е областен председател на ГЕРБ.

Кметът на Варна  изрази съжаление, че ремонтът на пешеходния ринг няма да приключи до края на месеца, за целта щели да бъдат необходими около 3 седмици.
„Няма как ремонтът да приключи до края на май.  Ще останат малки довършителни работи. В момента върви доставка за оборудването на шадравана пред съда. Очакванията са той да бъде пуснат през втората половина на юни“, добави Портних.

По думите на кмета удължаването на срока по договора за ремонта на центъра със 7 месеца носи само дивиденти. По подобен начин е бил увеличен и периодът за реализация на проектите за интегриран градски транспорт, за регионалното депо за отпадъци. Така общината успяла да спаси и проекта за изграждане на пречиствателна станция на „Златни пясъци“.

„Удължаването на срока на договора е нормална практика и само може да защити интересите на общината в няколко посоки – коректно да се отчете проектът, да видим всички дефекти и корекции, както и да се наложат санкции на изпълнителя заради некачествена работа и забавяне. И трето – така се удължава срокът на гаранцията, която е 5 години“, поясни Портних. Той заяви, че се прави всичко възможно ремонтът на пешеходния ринг да приключи максимално бързо и изрази надежда, че това ще стане до около три седмици.

След решаването на проблема с местата детските градини предстои работа по обновяването на 230 детски площадки, за да се осигурят нормални условия за игра на децата в междублоковите пространства. Издадени са близо 180 разрешителни за строеж, до края на месеца ще бъдат факт всички, съобщи още кметът.

Той увери, че активно се работи по проектиране, тъй като това е важно за привличане на нови средства.

„Тази година в бюджета бяха привлечени средства за проектиране на Аспаруховия мост, тъй като не отговаря на изискванията за безопасност. Проектирането е сложно, трябва да има допълнително укрепване на колоните, както и цялостна реконструкция на моста“, обясни той и припомни, че правителството вече е поело ангажимент за финансиране на ремонта със сумата от 35 млн. лв.

Той увери, че контролът на достъпа на коли в парка ще продължи. Над 2000 фиша са издадени на нарушители за последните седмици. Санкциите ще продължават, а щатът на Общинска полиция ще се увеличи, заяви Портних. В момента има два мобилни екипа, които патрулират в парка, но очакванията са те да станат двойно повече.

Какво каза кметът за ремонтите по варненските булеварди можете да прочетете ТУК.

А целият разговор с Иван Портних е в аудиозоната.