И във Варна вълшебна боя ще сваля плакатите от стълбовете?
И във Варна вълшебна боя ще сваля плакатите от стълбовете? / снимка: DarikNews.bg, архив, Димитър Михов
И във Варна вълшебна боя ще сваля плакатите от стълбовете?
63452
И във Варна вълшебна боя ще сваля плакатите от стълбовете?
  • И във Варна вълшебна боя ще сваля плакатите от стълбовете?

Съвсем скоро може да се сложи край на безразборното лепене на афиши по стълбовете във Варна. Спасението от хилядите плакати, некролози и реклами е специална боя, с която обмислят да оцветят уличните съоръжения. В Община Варна е постъпила оферта за антиплакатно боядисване от пловдивска фирма, представител на чешка компания, заяви пред Дарик Стоян Димитров, шеф на общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

„След като стълбовете се обработят с такава боя, лепилото влиза във взаимодействане с боята и афишът пада. Плакатът се задържа залепен не повече от половин час“, поясни инж. Димитров. Според него идеята не е лоша с оглед наближаващия туристически сезон. Грозните гледки, поне в центъра, ще изчезнат.

От администрацията най-вероятно до края на седмицата ще вземат решение дали да приемат офертата. Въпросът все още не е обсъден с финансовата дирекция. В бюджета няма заложени средства за магическата боя, но ще се потърсят пари – поне за обработката на стълбовете на основни варненски булеварди. Пилотно може би ще бъдат намазани съоръженията по бул. „Сливница“ - от общината до Морската градина, от Севастопол до Икономическия университет, както и по бул. „Мария Луиза“. 

„Обмисляме предложението, защото цената не е никак малка – не е 10 или 20 лева. Тя възлиза на около 200 лева на стълб в зависимост от дебелината и височината му“, поясни специалистът.

Цената не включва само багрилото чудо. Фирмата поема и ангажимента да премахне ръждата по стълба, да го боядиса целия и в рамките на 3,2 м да положи антиплакатна боя. Гаранцията, която дава, е 5 години.

В България от чешката технология вече са се възползвали  София, Бургас, Сливен, Пазарджик, а по света опит с нея имат Прага, Братислава, Париж.

Заради офертата общински специалисти са обследвали стълбовете в центъра. Една част от тях са силно силно корозирали и са опасни, сподели инж. Димитров. „Под покривната боя, от която има няколко слоя, съществува голяма ръжда. Ние обаче ги наблюдаваме и реагираме на всеки сигнал“, каза в заключение инж. Димитров.