Гуцанов: Протестите в Чайка нямат нищо общо с изборите
Гуцанов: Протестите в Чайка нямат нищо общо с изборите / Дарик Варна
Гуцанов: Протестите в "Чайка" нямат нищо общо с изборите
80781
Гуцанов: Протестите в "Чайка" нямат нищо общо с изборите
  • Гуцанов: Протестите в "Чайка" нямат нищо общо с изборите

Абсурдно е да се твърди, че според Подробния устройствен план в „Чайка“ще има повече зелени площи, след като той предвижда строителството на 18 нови кооперации в двата микрорайона на квартала. Това заяви градският лидер на БСП Борислав Гуцанов във варненското студио на Дарик. Той отхвърли обвиненията, че протестите в квартала са режисирани от БСП и отрече напрежението там да е заради предстоящите местни избори.

Гуцанов изрази съжаление, че при приемане на плана на общинската сесия на 30 март, съветниците от БСП също са гласували „за“.

„Може би не са разбрали за какво става въпрос, но те си получиха своето. Те са виновни. Има грешка, има и прошка. Но чест им прави, че всички подписаха искане за отмяна на решението, макар да останаха сами в Общинския съвет“, коментира той.

Според Гуцанов от съществено значение е хронологията на приемане на плана. Той припомни, че ПУП-ът първо е подписан от районния кмет на „Чайка“ Петя Проданова, която е  член на ГЕРБ. В последствие документът е минал през администрацията и подписан от кмета, който е лидер на ГЕРБ, а след него подпис е сложил председателят на местния парламент, който също е представител на партията. Накрая планът е влязъл в Общинския съвет, в който тя има мнозинство, добави градският лидер на БСП.

Според него строителството в „Чайка“ би могло да се избегне, ако реститутите бъдат финансово обезщетени, или ако им се предложат терени на други места. Той призна, че предвиденото застрояване е законно, но според него не е редно това да става върху детски и спортни игрища. Кварталът е замислен като завършен комплекс и има международни награди на архитектите, твърди Гуцанов, според когото протестите там не са предизборни. Подробният устройствен план ще бъде отменен, прогнозира той.

В следващите няколко седмици ще бъде ясна кандидатурата на БСП за кмет на предстоящите избори, заяви Гуцанов, който беше номиниран от районните организации на партията заедно с Анелия Клисарова.

„Няма организация, която да не ме е номинирала, но това не значи, че съм дал съгласие. Варна има нужда от кмет, който да е независима фигура, която да обединява, да дава сигурност на хората и партиите, да има нормален ритъм на развитие. Ярка политическа фигура не е най-доброто решение“, смята червеният политик.

Окончателното решение кого ще издигне БСП за кмет на Варна ще бъде взето на Градската конференция на партията.

Целият разговор с Борислав Гуцанов е в аудиозоната.